nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Literarni večer in pogovor z Noahom Charneyem

Knjižnica Toneta Seliškarja je pripravila 26. avgusta zanimiv literarni večer. Simona Solina se je pogovarjala z Noahom Charneyem, Američanom, doktorjem umetnostne zgodovine, specialistom za razkrivanje kraje umetnin, pisateljem strokovnih knjig in svetovne uspešnice, romana Tat umetnin.

Rodil se je v New Havnu v Connecticutu v ZDA leta 1979. Ko je imel tri tedne, je v njegovo življenje stopila varuška, ki mu je predstavljala drugo mamico, a na žalost je pri njegovih devetnajstih letih umrla. Pri njej je spoznal italijansko hrano. Ko je imel šestnajst let, je obiskoval eksotično šolo v Parizu. Ves čas je čutil, da je njegovo življenje povezano z Evropo, zato je potoval po stari celini in jo analiziral. Za vsako državo si je vzel od enega do devet mesecev, da je spoznal, kaj mu nudi. Na potovanju je spoznal sedanjo ženo, se potepal z njo po Angliji, Nizozemskem, Španiji in Ameriki, a njuna odločitev je bila, da se ustalita v Sloveniji. V Kamniku sta kupila hišo. Imata hčeri Eleonoro in Izabelo. Srečamo ga kot predavatelja, pisca scenarijev, moža in očeta, …

Zanimivo je, da v Sloveniji vidi le dobre reči. Življenje pri nas je po Carneyevem mnenju boljše od tistega v ZDA. Ne zanimajo ga politika, niti kovit. Ne rabi stalnega prostora za ustvarjanje in delo, dovolj mu je prenosni računalnik, ki ga lahko uporablja tudi na prostem. Slovenijo je svetu predstavil v različnih prispevkih, organizacijah potovanj. Doktoriral je na temo Plečnika, ki je po njegovem mnenju predstavnik najvišjega nivo umetnosti. V Plečnikovi hiši zazna in vidi vse njegove vibracije. Zelo ga ceni in pripravil je nekaj predlog, kako lahko turisti spoznajo njegovo delo, ko se sprehodijo po Ljubljani od njegove hiše do Ljubljanice, kjer so veliko gradili po njegovih načrtih.

Njegova specialnost je povezana z umetninami. Specializiral se je za področje kraj in prevar v umetnosti. Sodeluje s policijo in kriminalisti pri raziskovanju kaznivih dejanj. Postal je strokovnjak, ustanovitelj nove discipline, kjer je potrebno poznati širok spekter znanja.

Tudi Trbovlje ga niso pustile hladnega, obljubil je, da se še vrne, spozna tukajšnjo hrano in si ogleda naše mesto. Slovenijo je vzel za svojo domovino in o sebi govori kot Slovencu. Moti ga skromnost ljudi, saj se znajo Američani bistveno bolj izpostavljati in si »nabijati ceno«. Piše kolumne, pripravlja novo knjigo, ki jo bo morda prevedla Trboveljčanka, je še povedal v razgovoru Noah Charney.

Irena Vozelj

Foto: Irena Vozelj

Isti avtor