Končno smo odložili zaščitne maske, zato si dajmo duška. Izkoristimo sproščen poletni čas za ličenje ustnic. Na ustnicah si zdaj, ko jih lahko pokažemo, privoščimo pisano paleto barv, lahko tudi močnih. Če se odločimo za močno našminkane ustnice, pa se je potrebno odreči močno naličenim očem. Seveda lahko naličimo tudi oči, vendar ne zelo in ne s temnimi barvami.

Močno naličene ustnice, kjer se dobro vidi zaključek kota pred naravnim potekom ustnice
Močno naličene ustnice, kjer se dobro vidi zaključek kota pred naravnim potekom ustnice.

Pri izbiri barve ustnic je prvi in najpomembnejši kriterij, kaj vam je všeč. Če boste nosile nekaj kar vam je ljubo, ne more izpasti slabo. Naslednji kriterij je, da uskladite barvo šminke z barvo oblačil. V principu velja, da lahko vsaka ženska nosi vsako barvo šminke, edino harmonizirati morate barvo in stil oblačil, priložnost, ne nazadnje pa tudi letni čas in vaš odnos do ustnic. Če jih iz različnih razlogov ne želite poudarjati, potem jih pač ne. Popravki oblike ustnic s šminko so lahko samo minimalni. Kvalitetni popravki so taki, ki se jih ne opazi. Sama zagovarjam, da se lahko ustnice s šminko poveča za maksimalno dva milimetra. Kar je več, se opazi in tega ne želimo.

Priporočam uporabo črtal za ustnice. Prvi razlog je, da lahko s črtalom izrišemo rahlo popravljeno obliko, drugi pa, da nam zadrži šminko znotraj začrtane oblike. Barva črtala naj ne odstopa od barve šminke.

Do kdaj smo za šminko premlade, odločajo mame. Prestare pa zagotovo nismo nikoli.

Šminke so po strukturi različne. Zdaj popularne mat šminke so zelo suhe in zato obstojne. Mastne, mazljive šminke pa rade zlezejo čez rob ustnic. Obstaja trik, da takšno šminko »umirite«. Morate jo fiksirati. Ko se našminkate, na ustnice narahlo nanesite puder v prahu. To storite res na rahlo, da si je ne razmažete. S čopičem nato odstranite odvečen puder in nanesite še en sloj šminke. Na ta način bo tudi mastna šminka bolj obstojna.

Ker si same ne boste mogle bistveno predrugačiti oblike ustnic, je najbolje, da s črtalom za ustnice sledite obliki, ki jo imate, popravki pa naj bodo minimalni. Spodnja ustnica je praviloma polna in z njo v večini nimamo težav. Največkrat je potrebno potek ustnice zaključiti malo pred zunanjim kotom, tako da ga skrajšamo.

Z zgornjo ustnico je več dela. Običajno nismo zadovoljne z njeno debelino in si jo vse želimo optično povečati. S črtalom začrtajte z zgornje strani po robu ustnice tako, da boste rob začrtale tik nad naravnim robom ustnice. Debelina mince črtala je debela ravno toliko, kolikor je maksimum za kvalitetno povečevanje ustnice. Če boste črtale več, se bo videlo. Že zaradi različne podlage – sluznica, koža. Zaradi tega bo tudi šminka prijemala drugače. Tam so tudi morebitne dlake, brčice. Si predstavljate, da vam iz ustnic poganjajo dlačice? Ne smeti začrtati več kot 2 milimetra. Lahko si malo pomagate tudi tako, da kombinirate dve šminki. Temnejša pride na zunanji rob ustnic, za dva do tri odtenke svetlejša pa po sredini. Tudi s tem lahko ustnice optično povečate. Pazite pa tudi na simetrijo, kajti naši obrazi so močno nesimetrični. Pri močnih odtenkih šminke zna biti to moteče. Močna šminka zahteva natančnost. Kadar je ne zmorete, so tu za vas naravnejši toni, ki pa ne potrebujejo strogo definirane oblike.

Kdaj smo za šminko premlade, odločajo mame. Prestare pa nismo nikoli.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.


 

Prejšnji članekDruženje, dihanje s slikarji
Naslednji članekFoto natečaj Zasavska planinska pot