četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Letos pastelno rožnata

Pred sajenjem vedno premislimo, kaj potrebujemo in koliko bomo sadili. Naredimo načrt.
Sadimo vedno postopoma. Najprej na mraz neobčutljive rastline, ki jih postopoma dopolnjujemo z občutljivimi. Velja za balkon in za vrt.

Na vrtu najprej sadimo solate, kapusnice, zelišča in dišavnice. Po prvem maju pa lahko začnemo s sajenjem plodovk. Izjemoma lahko prej sadimo v rastlinjake.

napret-cvetlicarna-1Ne pozabimo, da nas že po starem izročilu mrzla jutra lahko razočarajo do 15. maja, ko minejo ledeni možje. Zato imamo vedno pripravljen načrt, kako bomo zaščitili rastline v tem primeru.

Balkonske rastline in enoletne rastline za terase sadimo premišljeno. Odločimo se za osnovno barvo in potem izbiramo rastline glede na lego. Število rastlin prilagodimo glede na velikost loncev in korit. Izberemo kvaliteten, preverjen substrat za sajenje. Običajno so trgovinski poceni substrati slabe kvalitete in rastline slabo rastejo v njih ali celo propadejo.

napret-cvetlicarna-2V običajna 60-centimetrska korita posadimo tri rastline, v korita z vodno rezervo dve več. Najprej posadimo rastline iz vrst pelargonij, petunij in tiste strukturne rastline, ki prenesejo mrzla jutra. Za občutljivejše begonije, mlečke vstavimo prazne lončke in jih posadimo kasneje. Posajena korita za nekaj časa postavimo v zavetje. Nikoli v garažo, ker tam porumenijo zaradi pomanjkanja svetlobe. Rastline se v zavetju vrastejo. Zvečer jih pokrijemo z nekaj plasti vrtne tkanine. Na okna in balkone jih postavimo v oblačnem vremenu, da jih ne ožge močno sonce.

Letošnja modna barva je pastelno rožnata v kombinaciji s pastelno modro.

Damjana Napret Čeperlin

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor