Letošnja tema svetovnega dneva zdravja je Premagaj sladkorno bolezen, slovensko geslo pa Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj, ki je tudi geslo Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020.
Sladkorna bolezen se namreč vse pogosteje pojavlja tudi v Sloveniji. Od leta 2010 do 2014 se je število bolnikov, ki zaradi te bolezni prejemajo zdravila, povečalo za 12,5 odstotka. Leta 2014 je tako zdravila za zniževanje krvnega sladkorja v Sloveniji prejemalo že 104.550 bolnikov. Sladkorna bolezen je vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacijo spodnjih okončin in bolezni srca in ožilja. Strokovnjaki, kot tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato poudarjajo pomen aktivnega in zdravega življenjskega sloga, ki vključuje skrb za telesno težo, redno gibanje in zdravo prehranjevanje. S temi ukrepi lahko človek prepreči pojav sladkorne bolezni tipa 2 oziroma jo odloži na čim poznejše življenjsko obdobje.

Kljub zdravemu življenjskemu slogu pa oseba lahko vseeno zboli za sladkorno boleznijo tipa 2. Zato je pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni in takojšnje zdravljenje, da se bolezen uspešno obvladuje. Če se pojavijo znaki, kot so huda žeja, obilno pitje, suha usta, obilno odvajanje seča, odvajanje seča ponoči, nenamerno hujšanje, meglen vid, svetujemo pregled pri zdravniku.

Svetovni dan zdravja bodo z osrednjim dogodkom obeležili na nacionalni ravni, po državi pa se bo zvrstilo tudi več srečanj.

Za zasavsko javnost bo srečanje potekalo v sredo, 13. aprila, ob 10. uri v Mladinskem centru Hrastnik. Na njem bodo spregovorili o delu v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Trbovlje, kako deluje Društvo diabetikov Hrastnik, predstavili bodo referenčno ambulanto in zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Hrastnik. Predstavili bodo nekaj podatkov o zdravju prebivalcev Zasavja in o zdravem načinu življenja (NIJZ). Na srečanju bodo sodelovali tudi učenci OŠ Narodnega heroja Rajka, ki bodo navzočim povedali in pokazali, kako sami skrbijo za zdravo življenje.

Tjaša Flere Pušnik

Prejšnji članekKališnik – mojster stekla in svetlobe
Naslednji članekMladi raziskovalci