Cvetje
Damjana Napret Čeperlin je predstavila nov katalog rož, ki je izšel kot priloga revije Rože in vrt. Omenila je letošnjo modno barvo cvetja, ki temelji na pastelno modri v kombinaciji z roza barvo. Nadaljevala je s projekcijo posnetkov,  kjer so se poleg drugega cvetja bohotile surfinije vseh vrst. »Treba jih je zalivati in gnojiti,« je poudarila, »milijon zvončkov pa ne. Če pretiravamo z zalivanjem, propadejo.« Niso samo enobarvni, ampak so tudi črtasti. Črte se lahko v vročini tudi skrijejo, a se kasneje spet vrnejo. Mlečki so primerni za zapolnitev praznih mest, saj se razrastejo kot pajčevina. Zadnje čase sadijo lataste hortenzije med balkonsko cvetje, ker niso občutljive. Je pa cvetje lepo kot čipke. Sploh zadnje čase sadijo razne vrste cvetja v večje lonce, ker hiše nimajo primernih balkonov za korita.

 

Zelenjava

Damjana je presenetila s podatkom, da lahko sami pripravimo sadike fižola. Že zdaj jih namočimo, posadimo v lonec – in potem sredi maja vse skupaj posadimo v zemljo. Za mala sadna drevesa v loncih ni ravno navdušena; mogoče se bodo zdela primerna mestnim vrtičkarjem.  Pokazala je okro, ki je podobna grahu in zagosti jedi. V Bosni jo dajejo v svoje značilne enolončnice. Priporočala pa je sladki krompir. »Meni se zdi bolj primerno, da ga sadimo v lonce, ker se na ta način ognemo viticam, ki se sicer preveč razraščajo,« je dejala. Pozornost je posvetila tudi bučki čajoti, ki je zadnja leta zaradi svojevrstne oblike in posebnega okusa zelo popularna. Zdaj ne sme biti več zavita v papir na temnem in hladnem prostoru. Treba jo je dati na svetlo in toplo mesto.

 

Vabilo

Na Marnem je zadnji dve leti razsvetljevala vrtičkarje Miša Pušenjak,  specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline. In tudi letos pride na Marno: 5. maja. «Kar zapišite si datum,« je vabila Damjan. »Prav tako ste dobrodošli na prvem prazniku sivke, ki bo potekal letos prvič od 24. do 26. junija na Marnem.«  Sivko je posadila lani, tako da bo letos že dobra za izdelavo raznih venčkov in šopkov.

Fanči Moljk

Prejšnji članekPosnetek prireditve Zasavc leta 2015
Naslednji članekBo denar za obnovo?