V letošnjem šolskem letu so dijaki 4. letnika ekonomske smeri GESŠ Trbovlje pri Zavodu za spodbujanje podjetnosti mladih registrirali dve dijaški podjetji: OrganiCare in OAKEY. Dejavnost podjetja OrganiCare je bila proizvodnja in prodaja domačih kozmetičnih izdelkov, izdelanih iz povsem naravnih sestavin – zobne paste iz kokosovega olja, sode bikarbone, eteričnega olja in stevie ter mazil za ustnice iz čebeljega voska, ognjičevega macerata in ricinusovega olja. Podjetje OAKEY pa je izdelovalo elegantna lesena stojala za mobilne naprave v dveh velikostih in oblikah – namizna stojala za tablice in telefone ter manjše obeske za ključe z enako funkcijo.
Dijaki so pri razvoju ideje sodelovali s podjetniki in z drugimi strokovnjaki iz lokalnega okolja, ki so jim pomagali s svojimi znanji in z izkušnjami.  Tako sta jim bila pri proizvodnji v največjo pomoč Tjaša Flere Pušnik iz Lekarne Pušnik Trbovlje in Boštjan Pečnik iz mizarstva 5. element. Poleg inovativnih izdelkov so dijaki ustvarjali tudi na področjih izdelave promocijskega gradiva, celostne podobe prodajne stojnice in  poslovnega komuniciranja. Pri slednjem so sodelovali z novinarjem Romanom Rozino, direktorjem Katapulta Jernejem Pangeršičem in z Andrejem Udučem iz Delavskega doma Trbovlje. Svoje produkte so, poleg prodaje na šolskih hodnikih, predstavili tudi na javnih dogodkih po Zasavju: na Sejmu povezovanja in priložnosti, ki ga je v Zagorju organizirala Zadruga VEZ, na Rudarskem maratonu v izvedbi Zavoda Savus, na podjetniškem Meetupu v podjetju Katapult in na nacionalni otvoritvi tedna vseživljenjskega učenja, ki ga je v Delavskem domu Trbovlje organizirala Zasavska ljudska univerza. Nad njihovimi podjetniškimi poizkusi pa je bil navdušen celo predsednik državnega zbora Milan Brglez, ko so se mu predstavili ob njegovem obisku v šoli.

Za realizacijo svojih poslovnih idej so začetni kapital zbrali z izdajanjem delnic. Med izvajanjem poslovnega procesa so nato ves čas sprejemali različne poslovne odločitve, ki so jih ob zaključku poslovanja ovrednotili v zaključnem poročilu in dokazali s poslovnim izidom. Izkazalo se je, da so bile njihove ideje in odločitve prave, saj sta obe podjetji realizirali dobiček. Nekaj zaslužka je kot nagrada za kreativnost, drznost, trud in vztrajnost ostalo v žepih dijakov, nekaj pa so ga dobili tudi delničarji. Ker pa je pomembno, da se v podjetništvu zavedamo tudi družbene odgovornosti, so dijaki del zaslužka namenili za humanitarni namen in ga podarili organizaciji Never give up ter njihovemu projektu 10 krogov za 10 nasmehov, ki so ga maja izvedli tudi v Trbovljah.

Podjetje OAKEY pa je s svojim končnim poslovnim poročilom maja prepričalo tudi strokovno komisijo na sejmu dijaških podjetij v Ljubljani, kjer se je za zmago potegovalo 35 ekip. Na podlagi širokega nabora kriterijev je komisija podjetju OAKEY podelila srebrno priznanje.

»V GESŠ Trbovlje smo ponosni, da so dijaška podjetja v Zasavju vsako leto bolj prepoznavna,« je povedala njihova mentorica Zvezdana Lamovšek, »izdelki so vsako leto inovativnejši, dijaki pa podjetnejši pri uresničevanju svojih idej. Prepričani smo, da je na ta način tudi že v srednji šoli mogoče začeti pisati uspešne podjetniške zgodbe. Nekaj jih je že na vidiku.«

ZT