ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Le plesat me pelji

Območno srečanje folklornih skupin in pevcev ljudskih pesmi ter folklornih skupin manjšinskih etničnih skupnosti Zasavja je na sporedu nocoj ob 18. uri v Kulturnem domu na Mlinšah.

Nastopila bo ena pevska skupina in štiri folklorne. Pevska skupina Klasek, ki jo sestavljajo članice društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat, bo pod vodstvom Irene Ule zapela Venite rožce moje, Jaz pa vrtec bom kopala in Goreči ogenj brez plamena. Folklorna skupina Javorje iz Šmartnega pri Litiji, ki jo vodi Dunja Gorišek Simončič, bo predstavila plese vzhodne Štajerske. Na diatonični harmoniki bo plesalce spremljal Pavel Kokalj, na kontrabasu pa Matej Knez. Folklorna skupina KUD Zasavje iz Trbovelj, ki jo vodi Dejan Jović, bo predstavila igre iz Gruže. Spremljal jih bo harmonikar Dejan Kosič. Folklorno skupino Svoboda center Trbovlje vodi Joži Brečko, plesalci bodo predstavili splet koroških plesov na glasbo klavirske harmonike Jana Drnovška in kontrabasa, ki ga bo igral Stane Tomc. Predstavila pa se bo tudi Folklorna skupina Savčani srbskega kulturnega društva Sava Hrastnik, ki jo vodi Aleksandar Babić. Njihove igre iz Leskovca nosijo naslov Dođi jelo, dođi dušo. Spremljali jih bodo Dejan Panić na harmoniki, Vanja Dizdarević na kontrabasu in Aleksandar Srbac na tapanu.

Srečanje bosta spremljali Marija Kapušin, dolgoletna umetniška vodja FD Gartož iz Nove Gorice, in Neva Trampuš, avtorica številnih odrskih postavitev in mentorica seminarjev s področja plesnega in glasbenega izročila slovenskega ter balkanskega prostora.

ZT

Isti avtor