V soboto, 3. decembra, sta se ob veselem dnevu kulture v Zmajevi luknji pogovarjala Lara Jankovič in Marko Funkl. Jankovičeva je pohvalila Zmajevo luknjo, ki se ji zdi prijeten in pomemben kulturni prostor. S Funklom sta obujala spomine na začetke njunega druženja pri aktivističnem delu, gibanju za pravičnejšo družbo. »Po meni se pretaka partizanska kri,« je poudarila, »in čutim, da moram nekaj storiti, da bom vsaj kamenček v mozaiku pri spremembah na bolje.« Trenutno je tudi predsednica gibanja TRS, ki je bolj aktivistično naravnan, ne strankarsko.
Na vprašanje, kako je biti samozaposlen, je bila njena prva reakcija – slabo. »Že to je slabo, da smo izenačeni z gospodarstvom, čeprav je gledališka dejavnost specifična. Od junija do septembra na primer ni dela – gledališča so zaprta,« je dejala. Imajo pa najnižje prispevke. Ministrstvo jih točkuje, a točke izgublja, če dela kaj komercialnega. Brez komercialnih predstav pa ne more preživeti. »Tudi za druge vrhunske umetnike je težko. Nekateri živijo pod pragom revščine. Država bi morala bolji podpirat kakovostno umetnost. Družbi nastavljamo ogledalo, čeprav je mnoge strah in tega ne počnejo.«

Jankovičevi je sicer nekoliko lažje, saj vodi prireditve in poje. Izdala je že dva albuma. Zelo je srečna, da se je ujela s Ferijem Lainščkom, ki sta si podobna v dojemanju sveta. »Na kožo zapisane zgodbe iz leta 2010 vsebujejo njegova besedila, ki so jih uglasbili priznani glasbeniki. Pesmi vsebujejo pridih ruskih romanc, balkanskega melosa in ciganske duše,« pravi. »Ustreza mi njegov način, da zna povedati stvari enostavno in preprosto. Blizu mi je njegova panonska duša, čeprav na zunaj delujem kot kraška burja – v tem se ujemava.«

Lara se počuti močno v tem, da si upa povedati. Rada bi pustila večji pečat, zato pripravlja koncert o nesmislu vojn, o miru, strpnosti, svobodi … Predvideva, da bo februarja v Unionski dvorani, na katero jo čustveno veže zgodba o pesmi Lipa zelenela je, ki so jo peli v tej dvorani leta 1943. Naslednji dan so zapovedali kulturni molk.

Beseda je tekla še o njeni gledališki dejavnosti v preteklosti, kaj si želi v bodoče, o ljubiteljski kulturi, obiskovalci pa so se vključili še s svojimi vprašanji oziroma mnenji.

Fanči Moljk

Prejšnji članekZagorski invalidi najboljši šahisti
Naslednji članekNovi potresni opazovalnici