Pomoč s hrano, materialom in denarjem

Sodelavci in prostovoljci Karitas Trbovlje sv. Martin so lani opravili 3225 ur prostovoljnega dela. Pri tem je sodelovalo 35 prostovoljcev, od tega 21 rednih, 14 prostovoljcev s socialnim dodatkom za prostovoljstvo ter ena oseba, ki je redno zaposlena preko javnih del. S hrano in higienskim materialom so pomagali skupaj 839 osebam. Od tega 159 družinam s 468 osebami, 73 starejšim, 197 otrokom in 101 posamezniku.

»Kolikor lahko, pomagamo našim prosilcem tudi pri plačilu položnic,« pravijo v trboveljski Karitas, »v preteklem letu smo namenili 1.637 evrov za plačilo položnic 34 osebam. Od tega smo pomagali 12 osebam kot družinam, osmim starejšim prosilcem in 14 posameznikom.« K njim prihajajo po pomoč Trboveljčani, pa tudi Hrastničani in Dolani, zato sodelujejo tudi s hrastniškim centrom za socialno delo.

Šolske potrebščine za osnovnošolce in dijake

Pomagajo tudi s šolskimi potrebščinami, s katerimi so pred vstopom v šolo oskrbeli 50 otrok, osnovnošolcev in dijakov. Dvema družinama so v poletnem času omogočili letovanje na morju. Zbirajo tudi material in hrano. Skupaj so zbrali 2.353 kilogramov hrane in higienskega materiala, 7.525 kilogramov oblačil in 15 kosov otroške opreme.

Obiski starejših

»V veselje nam je, da lahko obiskujemo starejše občane tudi na domu,« so povedali, »za nekoga, ki je sam, lepa beseda, druženje in poslušanje pomenijo veliko. V preteklem letu smo obiskovali 55 starejših oseb, 12 oseb smo obiskovali v Splošni bolnišnici Trbovlje in v Domu upokojencev Franc Salamon v Trbovljah, sedmim posameznikom smo nudili pomoč v gospodinjstvu in pri osebni negi skozi celo leto.« Prostovoljke so lani obiskovale tudi 11 Trboveljčanov, ki bivajo v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca v Sevnici.

Razdeljevanje kruha

Ob koncu lanskega leta so se dogovorili z lokalno pekarno za podarjen kruh in pecivo, ki ga zdaj razdelijo prosilcem. Delijo ga vsak torek in petek, v času uradnih ur. Prosilci se vračajo k njim dvakrat tedensko.

Predstavitve brezplačnih delavnic

Sodelujejo tudi z Zasavsko ljudsko univerzo v Trbovljah. Na dan, ko se delitve hrane udeleži največ prosilcev, jim predstavnik ZLU predstavi in jih povabi na različne brezplačne aktivnosti. Izbor je raznolik: od jezikovnih tečajev, računalniških, do šole za starše, tečaje slepega tipkanja. »Za nekatere prosilce so že dovolj osnovne informacije, kje se ZLU sploh nahaja in kaj ponuja,« so ob tem dejali na Karitasu, »opažamo namreč, da veliko prosilcev te ustanove sploh ne pozna in ne ve, kaj vse nudijo. In to brezplačno.«

Predavanja o depresiji in demenci

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Zagorje so v prostorih Karitas pripravili tudi predavanja o depresiji in demenci, ki so bila zelo dobro obiskana. Prosilcem so ponudili tudi brezplačne meritve krvnega tlaka in sladkorja.

Frizersko striženje in finančno svetovanje

Tudi letos ima Karitas sv. Martina Trbovlje smele načrte in kar nekaj novosti, saj njihovi prostovoljci ne počivajo. Vsak ponedeljek 10. do 12. ure svojim uporabnikom ponujajo brezplačne frizerske storitve, ki jih izvaja njihova prostovoljka. Če bo povpraševanje večje, so pripravljeni čas brezplačnega striženja še podaljšati. Ob tem dodajajo: »Te storitve vključujejo le suho striženje, brez umivanja las, ker teh pogojev žal nimamo, brez oblikovanja pričeske in brez barvanja las. Poudarek je na striženju. Dobrodošli moški in ženske, prav tako otroci.« Na Karitasu upajo, da bo zaživelo tudi povpraševanje po brezplačnem finančnem svetovanju, ki ga letos na novo izvaja ustrezno izobražena prostovoljka.

Ljubezen do bližnjega

»Ko uzremo hvaležnost v ljudeh, njihovo veselje, občutek sprejetosti, povrnjeno zaupanje, je ves naš trud nagrajen in poplačan,« pravijo prostovoljke in prostovoljci trboveljske Karitas, ki jim vse našteto daje še večji zagon za darovanje svojega časa družbi in ljudem, ki pomoč potrebujejo.

ZT