nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Kurkuma

Kurkuma je začimba oranžno – rumene barve specifičnega okusa. Je glavna sestavina karija – začimbne mešanice, ki vsebuje šest do šestnajst posušenih in v prah zmletih zelišč. Kurkumo uporabljajo tudi za barvanje živil kot so maslo, olje, sir in pecivo, ter tkanin – volne, svile in bombaža. V seznamu naravnih barvil ima oznako CI-75300, med registriranimi dodatki v hrani pa E-100.

Kurkuma požene iz glavne korenike, ki je dolga do 4 cm. Korenika je ostrejšega aromatičnega vonja in okusa. Korenika vsebuje 3-5% kurkuminoidov, predvsem kurkumina, monodemetoksi in bidetemetoksikurkumina, ki dajejo intenzivno rumeno barvo. Kurkumin pridobivajo z ekstrakcijo korenik v vrelem etanolu, ki ga nato oddestilirajo, vsebino pa raztopijo v dietiletru in filtrirajo. Po odstranitvi dietiletra ostane rumen aromatičen prah.

Raziskave dokazujejo antioksidativno, protimikrobno, protitumorno, protivnetno, imunomodulatorno delovanje kurkumina. Kurkumin spodbuja izločanje prebavnih sokov in encimov.

V arjuvedi kurkumo uporabljajo za abdomninalne težave in artritis – kot protivnetno sredstvo.

V nekaterih kliničnih raziskavah z različnimi izdelki (patentirani izvlečki, kurkuma, kurkumin) in odmerki so dokazovali, da je kurkumin učinkovit pri težavah s prebavo, ulcerativnim kolitisom, revmatoidnim artritisom, osteoartritisom, sezonskih alergijah in depresiji.

Za dobro absorpcijo se svetuje jemanje z mastno hrano. Absorpcijo poveča tudi črni poper, ki inhibira metabolizem kurkumina v jetrih.

Uporabe korenike kurkume ne priporočamo pri zapori žolčnih poti in pri ledvičnih kamnih. Kurkuma lahko medsebojno deluje z nesteroidnimi antirevmatiki, antikoagulanti (varfarinom) in nekaterimi antihiperlipidemiki. Pri velikih odmerkih lahko pride do slabosti, glavobola, diareje, rumenega blata, porasta jetrnih encimov. Ne priporoča se uporaba med nosečnostjo in dojenjem.

Nekateri pripravki za osteoartritis za živali (pse) tudi vsebujejo kurkumin. Ne svetuje pa se uporaba prehranskih dopolnil, namenjenih ljudem, za uporabo pri psih, saj lahko nekatere sestavine povzročajo alergične reakcije pri psih.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje

Literatura:

Kreft S., Kočevar Glavač N.; Sodobna fitoterapija

https://www.consumerlab.com/reviews/turmeric-curcumin-supplements-spice-review/turmeric/

Previous article
Next article

Isti avtor