Za člani in prostovoljci Turističnega društva Trbovlje je dolg in razgiban mesec. V septembru so se udeležili vseh treh kuharskih tekmovanj v sklopu festivala Zasavski šporhet, sodelovali na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju in festivalu Spekulum artium v Delavskem domu Trbovlje ter podpisali listino o pobratenju z Turističnim društvom Velenje.

Festival Zasavski šporhet se je začel s hrastniškimi specialitetami, to sta funšterc in krumpentoč, kje smo sodelovale prvič. Trbouske turistike smo se razdelile v dve skupini in se pomerile v pripravi obeh zasavskih jedi. Prva skupina Trbouske turistke je pripravila krumpentoč, druga skupina Trbouske turistke 1.1 pa so spekle okusen funšterc, ki so ga popestrile s sladkim nadevom. Po oceni strokovne komisije je bil najboljši krumpentoč prav naš.

Že naslednji teden je sledil trboveljski grenadirmarš. Spet smo oblekle predpasnike, zavihtele kuhalnice in si prikuhale tretje mesto. In ne, nismo razočarane, ker nismo ubranile lanskoletni naslov, temveč vesele, da se vsako leto tega kuharskega tekmovanja udeleži več ekip in tudi iz drugih krajev, ne samo iz Trbovelj.

Zadnjo septembrsko soboto pa smo preživele v družbi še 16 ekip, ki so na zagorski plaži kuhali ajmoht. Tudi tu smo bile prvič in osvojile drugo mesto v kategoriji klasičnih ajmohtov in postale svetovne podprvakinje v kuhanju ajmohta.

Največ zaslug za uspešen nastop na vseh treh tekmovanjih pripisujemo naši novi članici, upokojeni kuharici Zali Sehur, ki je obogatila našo ekipo z dragocenim kuharskim znanjem. Obiskovalci naših stojnic so lahko poleg tekmovalnih jedi pokušali tudi naše tradicionalne mandeljčke, kekse v obliki podgan, jabolčni štrudel in Perkmandeljčeve kapljice.

»Priznati moram, da je bil september zelo naporen, a hkrati zabaven in uspešen. Punce so kuhale, da se je kadilo in spet smo bili deležni nešteto pohval. To nam daje zagon za nadaljnje delo,« je povedala predsednica Joži Kukovič in hkrati povabila vse, ki bi se jim radi pridružili, da se oglasijo na sedežu društva v dopoldanskem času.

O naši prisotnosti na celjskem sejmu si lahko preberete v članku Zasavski turizem na MOSu. V prihodnih dneh pa bomo pisali še o pobratenju TDT in TDV.

Barbara Smode

Foto: TDT


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekCenter za brezogljične tehnologije