sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

KS Šentlambert

Krajevna skupnost ima več naselij in zaselkov. Ob njej so tudi Čolnišče, ki pa so že nekaj desetletij del KS Kisovec Loke, spadajo pa pod župnijo Šentlambert. V Čolniščah je cerkev sv. Nikolaja, v župnijo pa sodita še cerkev sv. Križa v Jablani in cerkev sv. Duha v Zavšeniku.

Najvišji vrh v krajevni skupnosti je Kobiljek (920 m), ki ga domačini imenujejo Jablanški vrh. Nedaleč stran so Pleše (820 m), kjer so leta 1941 ustanovili Kamniško-zasavski odred partizanske vojske. Danes Pleše slovijo po tradicionalnem prvomajskem shodu z veselico, ki ga organizira Turistično društvo Golče.

Krajani Šentlamberta se lahko udeležujejo številnih prireditev, ki jih med letom pripravljajo KS, župnijska cerkev ali društva. Običajno januarja povabijo na obisk gledališko skupino, ki se jim predstavi v dvorani domačega gasilskega doma. Februarja pripravijo maškarado za otroke, marca pa v sodelovanju s podružnično šolo materinski dan. V pomlad že vrsto let vstopijo s čistilno akcijo, ko pobirajo odpadke ob cestah in v naravi. Količina odvrženih smeti se je tudi zaradi akcije v zadnjih letih več kot za polovico zmanjšala. Ob krajevnem prazniku, ki ga obeležujejo v spomin na požig med drugo svetovno vojno, 16. junija, položijo venec k spominski plošči na stari gostilni ter v sodelovanju s šolo pripravijo kulturni program. Organizirajo tudi piknik na športnem poligonu, ki ga združijo s kmečkimi in športnimi igrami za male in velike. V sklopu krajevnega praznika organizirajo pohod po okoliških krajih. V ta namen je KS izdala knjižice, ki jih pohodnikom tudi žigosa. Konec novembra pripravijo večer na vasi v gasilskem domu, decembra pa obiščejo starejše od 80 let, ki so bolni ali osamljeni.

Vsa društva v kraju so izjemno aktivna. Športno društvo Šentlambert tako konec avgusta na športnem poligonu organizira tradicionalni turnir v malem nogometu. Traja tri dni, obogatijo ga tudi z odbojko na mivki in nogometom na milnici. Gasilci pripravljajo tekmovanja, prvo soboto v juliju tradicionalno vrtno veselico in organizirajo izlete. Lovci na strelišču pod poligonom pripravijo tekmovanje zasavskih lovskih družin.

V Šentlambertu se je leta 1925 rodil Luc Menaše, kasnejši profesor in doktor umetnostne zgodovine ter dobitnik številnih priznanj na svojem področju.

Po delu KS Šentlambert se razteza območje osamelega Krasa, kjer je dobro ohranjena kraška jama Štangovc z breznom in etažami, v njem pa prebiva edini primerek hrošča, ki ga je odkril Andrej Kapla, ki je življenje v jami preučeval v letih 1997-2000.

TPK

Isti avtor