Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Mlinše – Kolovrat v zagorski občini.

Krajevno skupnost Mlinše – Kolovrat bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Mihela Urankar, člani sveta KS pa so še Tanja Brajer, Peter Razpotnik, Petra Knez, Jože Kastelic, Dejan Medved, Matevž Lavtar, Helena Razpotnik, Borut Vozel.

Krajevna skupnost Mlinše-Kolovrat leži na skrajnem severozahodnem delu Občine Zagorje ob Savi in se razprostira na 2800 hektarjih, od česar jih je 1530 poraščenih z gozdom. Krajevna skupnost je bila ustanovljena leta 1965. Do leta l955 pa je delovala celo kot samostojna občina Mlinše.

Krajevna skupnost Mlinše-Kolovrat ima tri središča, Mlinše, Kolovrat in Kandrše, v vsakem imajo svoje prostovoljno gasilsko društvo in v vsakem posebej proslavijo svoj krajevni praznik 24. maja. Posebni so tudi v tem, da segajo kar v tri župnije. Večji del sodi v Kolovrat, del na drugi strani potoka pod Zasavsko Sveto goro, Kandrše pa pod Vače.

Krajani z veseljem povedo, da pri njih nikoli ni dolgčas. Čez leto se odvije več kot 40 prireditev, med katerimi ne manjkajo niti gasilske veselice. Sicer pa imajo osrednjo prireditev ob kulturnem prazniku v prenovljeni dvorani na Mlinšah s 160 sedeži. Februarja so na vrsti maškare za najmlajše, pripravljajo priložnostne razstave in predstavitve kulturnikov in umetnikov, srečanje starejših krajanov, počitniške delavnice v sodelovanju z DPM Zagorje, predavanja in delavnice, številne pohode, komemoracijo, tradicionalno srečanje gledaliških skupin podružničnih šol Slovenije. Tudi koncert mešanega pevskega zbora Izpod Svete gore je že tradicionalen, prav tako vsakoletna prireditev Podružnične šole Mlinše in memorialni turnir Dejana Grdena v malem nogometu, ki je prerasel v enega največjih in najbolj organiziranih turnirjev v Sloveniji. V Kolovratu pripravljajo gasilske igre, prireditev ob materinskem prazniku in obisk Miklavža. Najmlajše krajane vsako leto obišče tudi dedek Mraz.

Pestro dogajanje in lepa narava pritegnejo v kraj številne obiskovalce. Mnogo jih pride v Gostišče pri Vidrgarju, prijateljske vezi s tujci tkejo tudi društva. Domačini pa se radi pohvalijo tudi s kulturno dediščino, kot so cerkve, kapelice, mlinsko obeležje na Mlinšah, gasilski muzej in obeležje v Kandršah, grad v Kolovratu in spominsko obeležje padlima ruskima vojakoma med drugo svetovno vojno, ki se jima vsako leto poklonijo tudi predstavniki ruskega veleposlaništva. V kraju so tudi eko drevesnica, ekološke kmetije in podeželski turizmi. Krajani veljajo za prijazne in gostoljubne, vajeni pa so tudi trdega dela in trpkih plati življenja. Tako vsaj pravijo zgodbe iz doline mlinov, ki so jih v knjigi zbrali člani Medgeneracijske skupine Mlinček. Z njo so se poklonili vsem ljudem, ki so, kot so zapisali, živeli, živijo in še bodo živeli v dolini, kjer so se pred mnogimi leti pod mlinskimi kolesi penile vode.

ZT in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDrevesa na cesti