Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Marno v hrastniški občini.

Krajevno skupnost Marno bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Matic Rotar, člani sveta KS pa so še Sara Kandolf, Tadeja Lah, Petra Privšek, Klemen Trupej, Renata Kopina in Milan Gozdnikar.

Krajevna skupnost meji na občino Laško in zajema zaselke Brdce, Krištandol, Marno in Unično. Krajani praznujejo svoj praznik 12. januarja v spomin na sokrajane, ki so jih na ta dan v drugi svetovni vojni odpeljali v taborišče. Ob prazniku pripravijo kulturni program, zadnja leta organizirajo tudi pohod na bližnji Ostri vrh. Za kulturo poskrbi kulturno društvo, v okviru katerega je nekaj let deloval tudi mešani pevski zbor. Ta se sedaj sestane samo še priložnostno. V kraju so aktivni gasilci PGD Marno. Urejen poligon ob njihovem gasilskem domu je prizorišče njihove vsakoletne veselice, prostor za druženje in rekreacijo, obenem pa tudi občinskega in drugih gasilskih tekmovanj v organizaciji hrastniške gasilske zveze.

Objekt krajevne skupnosti z gasilskim domom je bil grajen v 80 letih in so ga v zadnjih letih posodobili. V kraju naj bi bila tudi stara kašča in posebne vrste drevo, ki pa ju nimajo zabeleženih.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDewesoft in Italijani
Naslednji članekParada kiča