Krajevna skupnost Dobovec leži na območju Kumljanskega na nadmorski višini od 300 do 1219 metrov, kolikor je visok najvišji zasavski vrh Kum.
»Kum je božja mogočnost nad dolenjsko in zasavsko deželo; z zajetnostjo in širnostjo zagotavlja ljudem po vznožjih varnost in obenem občutek, da se na njem začenjajo prve stopnice do večnosti …« je o Kumu zapisal dr. Matjaž Kmecl, slovenist, literarni zgodovinar in politik, ki se je leta 1934 rodil prav na Dobovcu. Kum je prijetna izletniška točka s čudovitim razgledom, na njem stojijo oddajnik, planinski dom, ki ga upravlja Roman Ledinek, in cerkev svete Neže. V kraju so še tri cerkve, v centru Dobovca je posvečena sveti Ani, v Završju svetemu Mihi, v Ključevici pa sveti Mariji.

Zaradi zanimive geografske razgibanosti, geomorfoloških spomenikov, kulturnih ter zgodovinskih spomenikov in pestrosti rastlinskega ter živalskega sveta je celotno območje zavarovano in razglašeno za Krajinski park Kum, ki je del območja Natura 2000.

Območje se ponaša z učno potjo kumskega brezokca, majhnega svetlo rjavega hrošča iz skupine krešičev, ki živi v razpokah jam in pod kamni zakraselih gozdov Kumljanskega. Obiskovalci lahko obiščejo tudi naravoslovno-zgodovinsko učno pot Prusnik, kjer je bila v času redne plovbe po Savi pomembna oskrbovalna postaja čolnarjev. Spomeniki v centru Dobovca hranijo spomin na izseljence, NOB in osamosvojitveno vojno. Dobovčani praznujejo svoj krajevni praznik 28. junija v spomin na letalski napad Kuma leta 1991, ki ga je takrat branil 136. samostojni vod TO KS Dobovec. Še živeči člani voda se v uniformah zberejo na osrednji proslavi ob dnevu državnosti na Kumu, nato pa teden pozneje še na krajevnem prazniku, koder zapojejo tudi svojo pesem, ki jim jo je uglasbil Lojze Krajnčan. Ob krajevnem prazniku, ko za program poskrbijo šola, vrtec in vsa društva, pripravijo tudi veselico. Letos so zbrani denar namenili gasilcem, ki v prihodnjem letu načrtujejo nakup gasilskega vozila. Gasilci so v sklopu praznika letos pripravili tudi tekmovanje v spomin na lani umrlo sokrajanko Mileno Jamšek, dobitnico Hacetovega priznanja, dolgoletno kulturno delavko in častno občanko Trbovelj.

Sicer pa Dobovčani v sodelovanju s Planinskim domom na Kumu zadnjo nedeljo v avgustu pripravijo Kumsko nedeljo.
V kraju je veselo tudi pozimi, ko severno stran pobočja proti Kumu pobeli sneg in zaživi smučišče Trotovnik. Dobovško smučarsko društvo na njem vsako leto izvaja zelo obiskane smučarske tečaje. Malo pred novoletnimi prazniki pa zadiši na Kumljanskem po sladkem, saj domače in gostujoče gospodinje pripravijo tudi do 50 vrst peciva, ki ga nato na že tradicionalnem dnevu sladic ocenjuje izbrana komisija.

Tatjana Polanc Kolander
Članek je bil objavljen v avgustovski številki Zasavskega tednika.