Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Boben v hrastniški občini.

Krajevno skupnost Boben bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica , Urška Senčar Hočevar, člani sveta KS pa so še Aleš Blaznik, Miha Ustar, Damjan Šubic in Jožica Hriberšek.

Krajevni zaselki so dobili ime večinoma po zanimivi zgodovini tamkajšnjih prebivalcev ali značilnostih kraja. Ptičja vas, na primer, je dobila ime po domačinih, ki so se nekdaj pisali v glavnem po ptičjih vrstah. Najvišji del krajevne skupnosti se imenuje Karabah. »Pa ne najvišji po višini prebivalcev,« se pošalijo domačini, »ampak po nadmorski višini.«

V kraju nimajo cerkve, niti svojega gasilskega društva, so pa zato številni krajani zelo dejavni v trboveljskem PGD Čeče. Imajo pa v soteski Boben plezalno steno, tam so odlične kolesarske poti, v Ravnah zeliščni vrt Cvetka, pohodnike pa čez Boben vodi tudi planinska pot na Kal.

Od leta 1968, ko so odprli svoj zadružni dom in ga je s svojim obiskom počastil tudi tedanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, krajani svoj praznik praznujejo v spomin na tisti dan 14. oktobra.

ZT in MD

Foto: arhiv Savus