Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Alojz Hohkraut v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Alojz Hohkraut bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Maša Vnuk, člani sveta KS pa so še Jasna Gabrič, Jani Hrovat, Milena Prašnikar, Filip Žagar, Franc Pintar in Vladimir Vnuk.

Krajevna skupnost nosi ime po Alojzu Hohkrautu, članu zveze komunistične mladine, ki je delal v trboveljskem premogovniku in sodeloval v stavkovnih gibanjih ter znani trboveljski stavki leta 1923. V kraju je poleg rudarske dediščine močan tudi kulturni utrip. Že pred drugo svetovno vojno je namreč začelo delovati Delavsko kulturno društvo Svoboda Dobrna.

Vrh slemena, ki skupaj z Mrzlo Drago in Bukovo goro obkroža južni del Trbovelj, nosi ime Retje. Pod njim leži gručasta vas s cerkvijo svetega Križa, prvič omenjeno leta 1545. Na rekultiviranih površinah deponije pepela Prapretno Termoelektrarne Trbovlje ima svoje prostore z manežo in pašniki urejeno Konjeniško društvo Trbovlje. To od leta 1996 združuje ljubitelje konj in konjeništva, organizira tečaje jahanja in različne prireditve.

Včasih so krajani obeleževali krajevni praznik in v sodelovanju s Turističnim društvom Trbovlje pripravljali srečanje Žabjevaščanov, česar pa zaradi različnih vzrokov ne organizirajo več.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekGasilci so imeli dovolj dela