Foto: Vid Šteh
Foto: Vid Šteh

Mrkunova je pri 16. letih zbolela za redko boleznijo, ki okvari male možgane in centralno živčevje. Posledica tega je, da se z napredovanjem bolezni posameznik ne uspe več samostojno premikati: »Redno sem hodila na treninge, vendar sem kmalu prišla do točke, ko mi je vsak gib predstavljal močan napor,« je dejala Tamara Mrkun. Trenutno je njena edina rešitev zdravstveni poseg, ki pa je zelo drag.

Klicu na pomoč se je odzval tekač in humanitarec Mitja Duh, ki je v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trbovlje (DPM), lokalne televizije ETV in Športno humanitarnim društvom Človek (ŠHD) na stadionu Rudar organiziral humanitarni dogodek, na katerem zbirajo prostovoljne prispevke, tekači pa sodelujejo na solidarnostnem teku.

Duha je Tamarina zgodba zelo pretresla: »Redno sem jo srečeval na treningih in občudoval njeno odločnost, nekega dne pa sem opazil, da se premika z veliko težavo. Zaupala mi je zgodbo o svojem boju z boleznijo in nemudoma mi je na pamet prišla ideja, da je treba dekletu pomagati.«

Dogodek se je začel ob 9. uri, obogaten bo z družabnim programom, medtem ko se je teka solidarnosti udeležilo več učencev iz zasavskih osnovnih šol.