1. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. Vsako leto je ta dan priložnost za zahvalo vsem krvodajalcem za njihovo dragoceno darilo. To je praznik solidarnosti, zaradi katere imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. Šesto nadaljevanje uspešne krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje poteka letos pod sloganom Darujem z veseljem, njeni ambasadorji pa so motoristi.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni.  Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom krvi zdravljenje in življenje.  Zaradi teh temeljnih vrednot človeške solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj krvi, ki rešuje življenja.

Motoristi so izjemno ranljivi vozniki so  redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so lahko tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Pod okriljem krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje so partnerji ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu rednih in novih krvodajalcev, prihodu krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi in širili bazo krvodajalcev. Skupaj so k darovanju privabili preko 60.000 ljudi.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko ljudje podarijo.

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato je treba skrbno spremljati zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini, vabijo krvodajalce na odvzem krvi. Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami na vsa odvzemna mesta – na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb.

14. junija praznujemo tudi Svetovni dan krvodajalcev, ki letos poteka pod sloganom »Blood connects us all«.
ZT