Delavski dom Trbovlje, Trbovlje novomedijsko mesto in Kulturno-izobraževalno društvo Kibla Maribor sta 23. marca objavila odprto pismo, v katerem kritizirata izvedbo projekta Centri raziskovalne umetnosti. Projekt izvajata Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) in Ministrstvo za kulturo, vreden pa je 9,5 milijonov evrov.
Projekt stagnira, pravijo avtorji odprtega pisma, za to pa krivijo SVRK, kjer, pravijo, »državni uradniki interesno lobirajo z ljubljanskimi deležniki in jim postavljajo prioritetno, centralizirano vlogo v “kopiraj-prilepi” modelu Future Laba linškega Ars Electronica Centra.«

Avtorji odprtega pisma menijo, da problem podhranjenosti in nerazvitosti intermedijske umetnosti v ljubljanski regiji Ljubljančani rešujejo v škodo ostalim regijam. »Cilj te nelegalne in nelegitimne akcije, ki se požvižga na državne dokumente, resolucije, strategije, sklepe in zakonodajo ter pogodbe z EU, je sebi zagotoviti sredstva za “ambiciozen projekt”, kot ga državni uradniki na SVRK imenujejo,« pišejo.

Celotno odprto pismo si lahko preberete v spodnjem dokumentu.

odprto-pismo

ZT

Prejšnji članekFrelih: “V Ugando ne grem več.”
Naslednji članekSreča je biti otrok