Prehranska dopolnila imajo lahko več učinkov na občutljivost kože na sonce. Zaradi pomanjkanja nekaterih hranil lahko postane koža preobčutljiva na sonce.

Tak primer je npr. pelagra. Pelagra je oblika dermatitisa, ko se na koži, ki je izpostavljena soncu, pojavi rdečina in mehurčki – podobno sončnim opeklinam. Te znake spremlja zmedenost in diareja. Pelagra je posledica pomanjkanja niacina.

Predvsem antioksidanti in flavonoidi lahko ščitijo pred poškodbami sonca pri zdravih ljudeh. Po nekaterih študijah nekateri antioksidanti, predvsem beta karoten, lahko pomagajo pri zmanjševanju simptomov fotodermatitisa. Simptome fotodermatitisa lahko omilijo tudi:

–        B – kompleks

–        C – vitamin

–        Vitamin D

–        omega 3 maščobne kisline

–        navadni rožni koren (Rhodiola rosea)

–        opnasti grahovec (Astragalus membranaceus)

Za preventivo je potrebno prehranska dopolnila jemati vsaj mesec dni pred izpostavljanjem soncu.

Fotodermatitis lahko povzročijo hranila oz. prehranska dopolnila, ki vsebujejo:

–        šentjanževko

–        arniko

–        navadno zeleno

–        gozdni koren (angelika arhangelika)

–        limeto (olje ali lupina)

Pred pojavom fotosenzitivne reakcije se zaščitimo:

–        z zračnimi oblačili z dolgimi rokavi in pokrivalom

–        rednim in pravočasnim nanosom zaščitne kreme z ustrezno SPF (UVB in predvsem UVA) zaščito; upoštevajte, da UVA žarki prehajajo tudi skozi steklo, zato je zaščita priporočljiva vsem, ki se dalj časa zadržujejo v zastekljenem prostoru – npr. v avtu

–        izogibanjem soncu med 11. in 16. uro

–        ob začetku jemanja novega zdravila se s farmacevtom ali zdravnikom posvetujte o vplivu zdravila na pojav fotosenzitivnosti

Ukrepanje ob težavah:

–        hlajenje opeklin z mlačnimi, ne mrzlimi, obkladki in vodo

–        izogibamo se še dodatnemu izpostavljanju soncu

–        poiščemo nasvet v lekarni

Ni nujno, da se bo fotosenzitivnost pojavila pri vseh, je pa velika verjetnost, da se pojavi pri (pre)občutljivih. V vsakem primeru se pri izpostavljanju soncu zaščitite z oblačili, pokrivalom, očali in zaščitno kremo (tudi pri vožnji z avtom ste izpostavljeni). Izogibajte se soncu med 11. in 16. uro.

Fotosenzitivnost lahko povzročajo tudi nekatera zdravila in dišave.

V večini primerov reakcije izzvenijo brez posledic, lahko pa pride do kroničnega fotodermatitisa, hiperpigmentacije ali temnih madežev na koži, predčasnega staranja kože ali kožnega raka.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.