sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Kovač “obplesal” Zadar

Trboveljčanov ustvarjalni opus je pester – koreograf, učitelj in plesalec je v svoji karieri organiziral več kot 30 projektov, poučeval je, ustvaril pa je tudi šest plesnih filmov. Za svoje delo je prejel številne nagrade, tako doma kot po svetu.
Umetniki si v svojem delu nenehno postavljajo vprašanja, odgovore nanje pa iščejo preko svoje umetnosti. Tako si je tudi Iztok Kovač v zadnjem tednu junija v okviru projekta AdriaWealth zastavljal sledeče vprašanje: “Kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino?” Odgovor mu je pomagala iskati njegova plesna skupina EnKnapGroup, ki je plesala v okolici Zadra.

Navdih za svoje gibe so plesalci iskali v naravi, natančneje v vetru in v kamnu. “Tako smo prišli do serije gibov kot gradnikov, s katerimi plesalci in plesalke s svojimi telesi gradijo plesne konstrukcije tako, kot se da graditi tudi s kamnom.”

Projekt se bo sklenil septembra, ko bodo prikazali plesno predstavo, ki jo je s svojimi plesalci pomagal oblikovati tudi Kovač. Sklepni dogodek bo v Sežani.

ZT

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor