Leta 1946 je v Zagorju na željo staršev začela delovati glasbena šola, tedaj še kot podružnica Glasbene šole Trbovlje. Obiskovalo jo je 29 učencev. Danes, 70 let pozneje, jo obiskuje več kot 300 učencev, v šolskem letu pripravijo okrog 150 nastopov, s tekmovanj pa prinašajo številna odličja. Glasbena šola je močno vpeta v mestni utrip, njeni koncerti pa so vedno množično obiskani.
Tako je bila dvorana polna tudi na svečani večer, 28. maja, v Delavskem domu Zagorje. Slavnostno akademijo ob visokem jubileju so otvorile Fanfare v izvedbi trobilcev iz razreda Draga Peterlina. Šoli je ob jubileju čestital župan Zagorja Matjaž Švagan in ji zagotovil, da prostorske stiske, ki jo pesti že dolgo let, čez pet pomladi ne bodo več poznali. Pomen javnega glasbenega šolstva in vzgoje za razvoj mladostnikov je poudaril predsednik Zveze glasbenih šol Slovenije Boris Štih in za uspešno delo čestital celotnemu kolektivu šole in ravnateljici Metki Podpečan. Čestitkam so se pridružili tudi mnogi drugi predstavniki šolstva, pihalnega orkestra Svea in drugih organizacij v Zagorju, Zasavju in širše.

Na slovesnem večeru so zaplesale učenke baletnega oddelka, publika je slišala čudovito izvedbo Libertanga mešane zasedbe pod mentorstvom Katje Žekar, Sambo so zaigrali učenci letos ustanovljenega orkestra kitar, ki ga vodi Jure Jahn, piko na i pa je dodal simfonični orkester Glasbene šole Zagorje z dirigentom Klemnom Benkom. Pomagali so mu tudi pevci OPZ Cicido in MPZ Medeja, ki so ubrano zapeli venček Ježkovih, in sicer Narobe svet, Sončna ura in Za dva groša fantazije. Simfonični orkester je publiko očaral tudi z izvedbo Barryjeve Somewhere in Time, da je ta zahtevala podaljšek. Po stoječih ovacijah ga je dobila, in to kar dvakrat, v obliki Straussove Pfeif polke, pri kateri  se je orkestru pridružila tudi ravnateljica.

Prireditev je vodila Karmen Cestnik. V avli Delavskega doma je bila na ogled razstava fotografij Tomaža Zupana, objavljenih v knjigi Utrip srca. Glasbena šola je knjigo izdala ob svojem 70. jubileju. Besedilo zanjo je napisala Tatjana Polanc Kolander, oblikovala pa jo je – tako kot nov logotip šole – Helena Fras. Knjigi je priložena zgoščenka s solo in orkestrskimi izvedbami učencev šole, ki jo je posnel in zvočno obdelal Igor Podpečan.

TPK

Prejšnji članekPozor, zapore cest!
Naslednji članekPripravljeni, pozor … Rudarski maraton