Novi koronavirus (SARS-COV2) predstavlja verigo »novodobnih« koronavirusov, ki so bili prvič odkriti v mestu Vuhan na Kitajskem. V Zdravstvenem domu Hrastnik (tudi v trboveljski bolnišjnici iz ZD Trbovlje in Zagorje) se intenzivno pripravljajo na možnost okuženih oseb s tem virusom. V ZD Hrastnik so izdali dve izjavi za javnost, ki jih bomo povzeli.

Javnost obveščajo o koronavirusu in postopkih v primeru suma okužbe. Prilagajo tudi navodila za preprečevanje okužb in navodila bolnikom v domači oskrbi.

Glavni simptomi koronavirusa

Glavni simptomi koronavirusa vključujejo vročino, kašelj in občutek pomanjkanja zraka, kar se lahko nadaljuje v hujšo obliko pljučnice in povzroča težave z dihanjem. Ljudje s šibkejšim imunskim sistemom, starejši nad 65 let, sladkorni bolniki, bolniki z rakom in bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi predstavljajo posebno veliko tveganje za razvoj resne bolezni po okužbi s koronavirusom.

Ne vstopajte v ZD

V kolikor je oseba v zadnjih 14. dneh pred začetkom bolezni bila na Kitajskem, Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji, Iranu, italijanski provinci Lombardija, Veneto, Piedmont in Emiglia Romagna, Hongkongu, Taiwanu, Singapurju, Maleziji in Macau  ali v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom in ima povišano telesno temperaturo z znaki okužbe dihal (kašelj in/ali težko dihanje) oziroma sumite, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom, pred vstopom v objekt zdravstvenega doma obvezno pokličite osebnega ali drugega zdravnika družinske medicine in počakajte na nadaljnja navodila zdravstvenega osebja. »Brez predhodnega dovoljenja prosimo, da ne vstopate v objekt zdravstvenega doma! »Prosimo vas, da se izogibate stiku z ostalimi ljudmi in tako preprečite možnost širjenja okužbe. Z upoštevanjem navodil boste pripomogli k preprečitvi širjenja okužbe na ostale paciente in zdravstveno osebje v objektu,« so zapisali v ZD Hrastnik.

Preprečevanje okužb

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

– Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

– Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

– V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

– Upoštevamo pravila higiene kašlja.

– Redno si umivamo roke z milom in vodo.

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Okužba

V primeru, da je pri vas potrjena okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave, zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko.

Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.

Navodila za bolnike

Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan.

Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.

Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C.

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Savus

Foto: arhiv Savus