Prva sobota v avgustu je na Kopitniku namenjena citrarjem. Člani Planinskega društva Rimske Toplice prirejajo Popoldne ob citrah že 26 let. Strokovni vodja in organizator dogodka je Peter Napret, sicer profesor violine.
»Prva leta smo imeli citrarsko popoldne v začetku septembra, ko so temperature že nižje; je pa večkrat ponagajal dež,« se spominja Jure Potokar, predsednik društva. «Avgusta pa so ljudje še na dopustih, a je udeležba kar dobra.« Ob pozdravnem govoru je izrazil željo, da bi vsi sodelujoči nadaljevali s to kulturno prireditvijo.

Zadovoljen je bil tudi Peter Napret, saj mu je uspelo zbrati okoli 20 nastopov s citrarji iz vse Slovenije. »Letos so bili izvajalci še posebno dobri,« je dejal. »da ne govorimo o nekaterih vrhunskih posameznikih, ki se vračajo že vrsto let.« Prvič pa je nastopila z violino Inga Ulokina, ki izhaja iz peterburške glasbene družine. V Slovenijo so se preselili  v začetku devetdesetih let. Koncertirala je že po vsej Evropi in na Kitajskem. Bila je prva violina godalnega kvarteta InQuartet, sodelovala je z Neisho, Vladom Kreslinom in drugimi, igra tudi v komornem orkestru v Zagrebu. Je profesorica violine na Glasbeni šoli Rogaška Slatina.  Na Kopitniku je  igrala z  Moniko Rožej, imenitno citrarko  iz bližnjega Turja, ki se izobražuje v Salzburgu. Z njo na čelu so Rožejevi »otroci« zaigrali tudi  prijeten venček slovenskih narodnih, pa La Bambo, In the  summertime, … in poželi navdušen odziv poslušalcev. Oba fanta – Luka in Matevž, pa sta  povrhu še menjala inštrumente kot za stavo: kitaro, orglice, bendžo in violino.

Nastopili sta tudi  Janja Brlec in Jasmina Levičar; Janja je bivša učenka Petra Napreta. Obe že poučujeta in sta pripeljali s seboj še svoje učence in navijače.

Fanči Moljk