Veliko ljudi to ne upošteva in kljub opozorilom maserjev/terapevtov želijo masaže in so včasih ob zavrnitvi celo jezni. Vendar se ne zavedajo, da so v teh primerih lahko masaže neprijetne ali celo škodljive za masiranca in tudi maserja/terapevta.
Ne masiramo, na primer, pri svežih poškodbah/ranah, vnetjih ali spremembi vnetij, krčnih žilah, nekrozah ali preležaninah, gnojnih izpuščajih, ekcemih, garjah, infekcijah kože in glivičnih obolenjih. Tudi ob infekcijskih, nalezljivih boleznih in visokih temperaturah. Ne masiramo niti pri trombozah, nekaterih nevroloških obolenjih in motnjah v cirkulaciji krvi.

Ne masiramo, ko to prepoveduje stroka (ortopedi, splošni zdravniki, tudi fizioterapevti). Če nismo prepričani, se maserji z njimi posvetujemo ali prosimo vas stranke, da jih povprašate. Nikakor ne zahtevajte masaž, če vam niso dovoljene, saj s tem ogrožate sebe in svoje zdravje, pri določenih primerih tudi zdravje maserjev/terapevtov. Bodite pošteni do sebe in drugih, počakajte, da se pozdravite, ali sprejmite dejstvo, da masaža za vas ni priporočljiva v celoti ali na določenih delih telesa.

Še nasvet za nosečnice: masaže so v nosečnosti zelo priporočljive, vendar so kontraindikacije tudi tu. In sicer se ne izvaja globoka masaža trebuha, prve tri in zadnje dva meseca nosečnosti izpustimo predel križa zaradi možnosti sprožitve poroda, lahko tudi splava.  Nosečnice, bodite previdne.

V primerih, ko se ne smete neposredno masirati (razen pri nalezljivih boleznih ali glivičnih in podobnih obolenjih stopal) vprašajte zdravnike, specialiste po refleksnih masažah stopal, ki so alternativa klasičnim/terapevtskim masažam, tudi pri nosečnicah.

Za več informacij in nasvetov ter seveda naročila za katerokoli našo storitev, smo dosegljivi vsak dan od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro. Vabljeni.

Zana masaž bodo deležni tudi udeleženci poletnega Jamatlona, ki se bo odvil v soboto, 2. julija, 2016. Pridite in preizkusite blagodejni dotik!

 

Vaša ZANA
facebook.com/ZanaPS