Najbolj nori koncerti te jeseni se bodo odvili v rudniški jami v Hrastniku. Koncerti globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Posamezni koncert bo lahko poslušalo samo 150 poslušalk in poslušalcev, saj je prostor v rudniškem rovu omejen.

Posebni koncerti

Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci bodo morali imeti na glavah svoje čelade (priporočamo kolesarske), topla oblačila, športno obutev, luč in s sabo kakšno dekico.

Uporniška pesem spada v rudnik, kjer so se delavci vedno upirali težkim delovnim pogojem in nespodobnemu plačilu. In spada v Zasavje, kjer so delavke in delavci dvigali glave, kjer ljudje ne trpijo krivic. In to so v zgodovini vedno znova dokazovali.

V nedeljo, 23. oktobra ob 17. uri na Festivalu uporniške pesmi v rudniku Hrastnik nastop ŽPZ Kombinat.

ŽPZ Kombinat

Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se  je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bomo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej na dekliščini ene od članic.

Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.

Credo

»Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.

Združeni smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi.

Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega.

Nismo bili v hosti, nikoli nismo bili lačni, nikdar nam ni bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagali na žrtvenik ideologij in odkar pomnimo, lahko govorimo v svojem jeziku.

Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi,« pravijo Kombinatke.

In kdo je bolj primeren za prvi Festival uporniške pesmi v knapovski jami Zasavja kot one?

Prodaja kart na Moje karte.si

https://www.mojekarte.si/si/kombinatke/vstopnice-1156184.html

Savus

Foto: ŽPZ Kombinat


 

Prejšnji članek70 let ZŠAM Trbovlje
Naslednji članekPožar, grožnje, beračenje