Zasavje bi se rado z različnimi projekti uvrstilo na kolesarski zemljevid Slovenije, postalo pa bi rado tudi del evropskih kolesarskih poti.

V Trbovljah in Zagorju se v okviru Dogovora za razvoj regij gradijo kolesarske povezave in odpirajo nove možnosti za razvoj kolesarstva in trajnostne mobilnosti. Nadaljevanje razvoja trajnostne mobilnosti bo tudi načrtovani projekt Life, v okviru katerega se med drugim načrtuje nakup več kot 70 e-koles in postavitev 20 polnilnih postaj za e-kolesa.

S kolesarstvom je povezan tudi Interreg (projekta RRA Pronacul in Ramsat), ki vključuje razvoj kolesarskega turizma in možnosti novih turističnih produktov. Potem so tu gorskokolesarska parka Javor Trails in Cilenca Trails ter slovenska turnokolesarska pot, ki poteka na območju regije. Najbolj zanimiva je tehnično-zgodovinsko posebnost – ročna žičnica čez Savo oziroma po domače “cicka”. Ta predstavlja del turnokolesarske poti od Gor do Kuma. Na zunanjo stran cicke lahko kolesarji obesijo kolo in se prepeljejo po jeklenici čez Savo.

V regiji si prizadevajo tudi za ureditev zasavskega dela daljinskih kolesarskih poti po Sloveniji in tudi evropske kolesarske povezave Evrovelo 9: »Pomembno je, da te povezave ne zaobidejo naše regije, saj predstavljajo pomemben člen v trajnostni mobilnosti in tudi razvoju turizma na tem območju,« meni direktor RRA Zasavje Jani Medvešek, ki je v začetku aprila zasavske kolesarske načrte predstavil v Kristalni palači v Ljubljani na 2. slovenskem kolesarskem kongresu.

Savus

Foto: arhiv RRA Zasavje