S spreminjanjem strukture prebivalstva in daljšanjem življenjske dobe se povečuje število ljudi, ki prejemajo zdravila, pa tudi število zdravil, ki jih posamezni bolnik prejema. Zdravila so učinkovita le, če jih uporabljamo pravilno; ob nepravilni uporabi so neučinkovita in lahko pomenijo veliko tveganje za zdravje. Približno polovica Slovencev se neustrezno zdravi: zdravila ali ne uporabljajo, kot je predpisano, ali jih sploh ne jemljejo.

Ni dovolj, da lekarniški farmacevti preskrbujemo zdravila, ampak aktivno sodelujemo pri varni in učinkoviti uporabi zdravil. Zagotavljamo dodatne kognitivne farmacevtske storitve, ki omogočajo boljše življenje bolnikov. V vseh enotah Zasavskih lekarn omogočamo pregled uporabe zdravil in pripravo osebne kartice zdravil.

Osebna kartica zdravil (OKZ) je seznam zdravil, ki jih uporablja bolnik. Zapisana je v obliki tabele, ki vsebuje imena zdravil in učinkovin v njih, režim odmerjanja zdravila ter namen uporabe. Poleg zdravil na recept vsebuje tudi vsa zdravila brez recepta in prehranska dopolnila bolnika. OKZ vsebuje tudi opozorila o načinu shranjevanja, vplivu hrane na delovanje zdravila in stranske učinke. Seznam lahko olajša jemanje zdravil.

Pregled uporabe zdravil je lekarniška svetovalna storitev. To je pogovor med bolnikom in magistrom farmacije o pravilni uporabi zdravil, izdanih na recept in namenu le-teh. Bolnik lahko preveri, če pravilno uporablja zdravila in dobi dodatne informacije o zdravilih ter nasvet ob težavah, povezanih z zdravili. Hkrati se pogovori o uporabi zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov, ki jih je kupil v lekarni. Magister farmacije pojasni tudi vpliv prehrane na delovanje zdravil, svetuje pri zdravem načinu življenja in spremembi življenjskega sloga. Med pregledom uporabe zdravil izdela osebno kartico zdravil.

S takimi storitvami želimo bolnike informirati o njihovih zdravilih, izboljšati motivacijo za zdravljenje in zagotoviti njihovo pravilno uporabo. Še posebej je lahko koristno, če uporabljate več zdravil, imate več bolezni, ko vam zdravila predpisuje več zdravnikov, ob novem zdravilu ali zamenjavi zdravil.

Za izdelavo osebne kartice zdravil ali pregled uporabe zdravil se lahko dogovorite osebno v lekarni ali po telefonu.

dr. Simona Darovic, mag. farm.

Zasavske lekarne


 

Prejšnji članekNovoletne voščilnice
Naslednji članekVoda je neoporečna