sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Ko se pojavi herpes na ustnicah

Herpes na ustnicah opazimo kot skupek večjih in manjših mehurčkov, napolnjenih s tekočino in obdanih z rdečino. Običajno se pojavi na ustnicah, lahko pa ga opazimo tudi na ostalih delih obraza kot npr. nosnicah, licih, bradi, čelu in vekah.

Ali je herpes nalezljiv? 

Povzročitelj te nadloge je virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1). Virus se prenaša kapljično ali z neposrednim stikom z okuženo osebo (telesne tekočine in izločki). Ker se lahko nahaja v slini, se lahko prenaša tudi s poljubljanjem. Do prenosa okužbe lahko pride tudi takrat, ko okuženi še nima izraženih simptomov. Čeprav je za prenos virusa običajno potreben tesen osebni stik, se lahko okužite tudi z dotikanjem predmetov, kjer je virus prisoten (npr. brisače, kozarci, zobne ščetke.).

Simptomi so pri nekaterih izjemno boleči (prvi pojav herpesa je ponavadi najhujši), medtem ko se pri nekaterih sploh ne izrazijo. Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen.

Ko se okužimo z virusom, ostane v našem telesu celo življenje. Virus se skriva globoko v DNK živčnih ganglijev, kjer ostane v mirujoči obliki več mesecev ali celo let, a se lahko ponovno aktivira.

Kdaj se ponovno pojavi herpes na ustnicah?

Dejavniki, ki lahko ponovno sprožijo nastanek izpuščajev herpesa so: oslabljen imunski sistem, bolezen (npr. povišana telesna temperatura, prehlad), izpostavljenost sončnim žarkom, menstruacija ali druge hormonske spremembe, operativni posegi, poškodbe kože na ustnicah (npr. suha, razpokana ustnica), … Pogost vzrok za sprožitev spečega virusa je tudi stres.

Kako preprečiti pojav herpesa?

  • V času herpesa se izogibajte fizičnim kontaktom z drugimi ljudmi. Če ima herpes vaša ljubljena oseba, prihranite poljube za čas, ko bolezen mine. Ne dotikajte se drugih delov vašega telesa (oči, spolovil).
  • Skrbite za čistočo, pogosto si umivajte roke, skrbite za ustno higieno. Prav tako v času okužbe ne uporabljajte skupnega pribora za higieno.
  • Ne pozabite na UV zaščito pred sončnimi žarki, ki lahko sprožijo herpes. Namažite se z ustreznim zaščitnim faktorjem po obrazu in ustnicah.
  • Na obolelo mesto lahko prislonimo kocko ledu (zavito v čisto brisačo ali krpo, 5 do 10 min vsako uro). To lahko pomaga zaustaviti razvoj herpesa in zmanjša bolečino ter oteklino.
  • Z ustrezno prehrano lahko zmanjšate možnosti pojava herpesa. Uživajte hrano, bogato z aminokislino lizin. Lizin naj bi po nekaterih študijah preprečeval izbruhe herpesa. Vitamin C in cink pomagata krepiti vaš imunski sistem ter glede na študije tudi zmanjšata bolezenske znake herpesa. Vitamini B kompleksa pomagajo pri obvladovanju stresa, ki je tudi eden od dejavnikov izbruha herpesa.

Kaj lahko storimo, da se znebimo herpesa?

Z zdravljenjem herpesa je potrebno pričeti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi. Okužba s herpes virusom običajno izgine sama v roku enega do dveh tednov.

  • Za zdravljenje zgodnjih stopenj ponavljajoče se okužbe ustnic z virusom je v lekarnah na voljo protivirusno sredstvo dokonazol. Da bi bilo učinkovito, se zdravite v zgodnjih stopnjah herpesa, torej še preden se pojavijo mehurčki.
  • Simptome herpesa lahko olajšajo tudi drugi pripravki (paste, geli, serumi, filmogeli in obliži), ki ne vsebujejo protivirusnih učinkovin. Silicijev gel izsuši herpes, umiri bolečino ter pospeši proces celjenja. Propolis skrajša čas celjenja, lajša srbečico in bolečino, ter pomaga pri preprečevanju nastajanja dodatnih okužb. Cinkov oksid izsuši izcedek, zaščiti vneto področje in zmanjša draženje herpesa. Filmogel tehnologija je kombinacija filma in gela, ki ob nanosu ustvari obliž v filmu, ki področje zaščiti, umiri bolečino ter spodbudi celjenje herpesa. Če želite herpes skriti pred pogledi, ga lahko zaščitite z obliži, ki hkrati lajšajo simptome herpesa.
  • Za lajšanje bolečin lahko vzamete protibolečinske tablete in sirupe (npr. ibuprofen, paracetamol).
  • Hujše okužbe lahko zahtevajo zdravljenje z oralnimi protivirusnimi zdravili v obliki tablet, katere vam predpiše zdravnik na recept.
  • Pri težavah s herpesom se omenjajo tudi nekatere naravne sestavine, kot npr. aloe      vera, eterično olje čajevca, melisa. Upoštevajte, da naravne sestavine ne zdravijo herpesa, temveč le blažijo nekatere simptome herpesa.

Herpes je sicer moteč na pogled, vendar ne ogroža življenja, razen pri osebah z okvarjeno imunostjo in novorojenčkih (možganske okvare). Če imate hudo obliko herpesa na ustnicah ali se je okužba razširila na druge dele kože (oči, spolovila), svetujemo, da poiščete zdravniško pomoč.

Marko Jurič, mag.farm.

Lekarna Pušnik

www.lekarna-pusnik.si

Isti avtor