četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Ko pride nov štirinožni prijatelj – 1. del

Mikročipi
Kdaj mikročipirati pse, določa slovenska zakonodaja. Za muce in bele dihurje teh določil ni, mikročip potrebujejo le, ko z lastnikom prečkajo državno mejo. Nekomercialne premike psov, mačk in belih dihurjev namreč ureja EU Uredba 576/2013. Označevanje mladičev pa Pravilnik o označevanju in registraciji hišnih živali.

V zakonodaji je navedeno, da pes ne sme zapustiti matere pred osmim tednom starosti. V tem času mora prvi lastnik (rejec) poskrbeti, da ima mladiček vse potrebne dokumente. Pred menjavo lastništva oziroma najkasneje do tretjega meseca starosti peljati k veterinarju, da mu ta vstavi mikročip, izda potni list in ga vpiše v Centralni register psov (CPR) kot prvega lastnika. Vsak mladič, pasemski ali ne, mora ob vpisu v register imeti vpisan tudi mikročip matere. Na tak način se zavaruje samice pred prekomernimi paritvami zavoljo zaslužka s preprodajo mladičev. Med posamezno kotitvijo mora namreč preteči najmanj 290 dni. Pri nakupu torej ne nasedajte izgovorom, da je samica poginila ali šla ravnokar z nekom na sprehod. Vsekakor morate pridobiti številko mikročipa ali potnega lista matere ter osebne podatke lastnika psa.

V izogib denarni kaznipotni-list-pasji

Ob nakupu ali ob podaritvi mladička vztrajajte pri podpisu darilne ali kupoprodajne pogodbe, ki si jo lahko sami sestavite oziroma izpolnite izjavo o spremembi lastništva. Le tako se lahko zaščitite pred mogočimi kaznimi veterinarske inšpekcije. Če novi lastnik nima urejenih vseh dokumentov, veterinarji lahko mladička čipiramo, vpišemo v CRP, potni list pa pošljemo na veterinarsko inšpekcijo, kjer bodo vodili postopek o nepopolni registraciji. Pozvali vas bodo, da podate izjavo, kje ste kužka dobili in kdo je prodajalec.

Če teh podatkov ne boste imeli ali jih ne boste želeli dati, vam bodo inšpektorji izrekli denarno kazen. Te pa so za nepopolno dokumentacijo zelo visoke.

Po prihodu novega družinskega člana imate sedem dni časa, da pri vašem veterinarju prenesete lastništvo nase. S seboj morate imeti potni list psa, izjavo o spremembi lastništva psa (na tem spletnem naslovu je trenutno veljavna izjava o spremembi lastništva psa) ali pogodbo oziroma račun o nakupu psa. Samo listek z mikročipom matere ali izpolnjena izjava o spremembi lastništva psa ni dovolj in se šteje kot nepopolna dokumentacija. Veterinar bo uredil prepis v CRP in tako boste postali uradni lastnik vašega psa. Ob tej priložnosti pripeljite s seboj tudi vašega novega družinskega člana, da ga veterinar lahko pregleda, odčita čip, preveri dokumente in se z vami dogovori o nadaljnjih cepljenjih in pregledih.

Ste se že izgubili v vsej birokraciji in suhoparnosti podatkov? Tudi jaz bi se. Zato pojdimo lepo po vrsti, zapomnimo si najpomembnejše stvari:

  1. Mladiček pred osmim tednom starosti ne sme zapustiti matere.
  2. Ob odhodu od rejca mora imeti mikročip, potni list in biti vpisan v Centralni register psov na rejca.
  3. Vi kot nov lastnik imate sedem dni časa za ureditev spremembe lastništva psa.
  4. Ob nakupu psa zahtevajte podpis pogodbe s čim več podatki o prodajalcu (ime, priimek, naslov, telefon, EMŠO …)

Naslednjič bom na kratko še o tem, kako registrirati psa najdenčka in psa, ki ga kupite v tujini. To, kar smo povedali danes, namreč velja samo za pse, ki so se skotili v Republiki Sloveniji.

Miran Knez, dr.vet.med.
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor