Če posvojite najdenčka
V primeru, da najdete zavrženega pasjega mladička in se ga odločite posvojiti, je edina pot za njegovo registracijo preko zavetišča. Morate ga odpeljati v zavetišče za male živali, kjer ga bodo mikročipirali, mu izdali potni list in ga vpisali v CRP. (Seznam zavetišč v Sloveniji.)

Registracija psa iz držav članic EU

Če pes izvira iz države v Evropski skupnosti, veljajo zanj enaka pravila kot za psa skotenega v Republiki Sloveniji. Torej: do tretjega meseca starosti mora pes imeti  mikročip in potni list države EU. Imeti mora tudi izjavo lastnika, da ni bil v stiku z divjo živaljo in je klinično zdrav za pot v nov dom. Izjava je priloga Izvedbene uredbe komisije (EU) št. 577/2013. Priporočeno je tudi cepljenje proti pasjim kužnim boleznim.

Psi, starejši od treh mesecev, morajo biti poleg vseh spremnih dokumentov cepljeni tudi proti steklini. Cepljenje veterinar vpiše v CRP ob registraciji psa. Vi, kot novi lastnik, pa imate ponovno sedem dni časa, da uredite pri vašem veterinarju registracijo novega psa.

Registracija psa iz držav izven EU

Psi, ki ne izvirajo iz EU (Srbija, Črna gora, Makedonija, Ukrajina itd.), novi lastnik pred dopolnjenim petim mesecem uradno ne more uvoziti. Vsi psi iz teh držav morajo biti poleg ustrezne spremne dokumentacije cepljeni proti steklini in imeti v potni list vpisan »titer« protiteles proti steklini in podpisan ter ožigosan certifikat njihove veterinarske inšpekcije. Brez cepljenja proti steklini in narejenega testa na »titer« protiteles proti steklini psa v Republiko Slovenijo ne morete uvoziti. Če vseeno poskušate, vam psa na meji odvzamejo in namestijo v karanteno na vaše stroške. V karanteni morajo ostati do izvedbe testa na protitelesa proti steklini, kar po navadi traja tudi en mesec.

Po tem je postopek registracije enak kot pri vseh ostalih psih, skotenih v Republiki Sloveniji.

Izjema so psi iz BiH

Izjema so psi, skoteni v Republiki BiH. Za te pse ni potrebno imeti titra proti steklini. Imeti pa morate mikročip, potni list, izpolnjeno izjavo lastnika, da žival ni bila v stiku z divjo živaljo, in izpolnjen, podpisan ter ožigosan certifikat veterinarske inšpekcije BiH.

Ker v Sloveniji veljajo le potni listi držav članic EU, vam bo veterinar ob prihodu k njem izdal nov slovenski potni list.

Toliko na kratko o registraciji pasjih mladičkov. Vse bralce vseeno pozivam, da se pred odločitvijo za nakup psa bodisi zase, za otroka, starše ali kogarkoli, pozanimate na najbližji veterinarski ambulanti ali neposredno na veterinarski inšpekciji, kaj vse potrebuje vaš mladiček preden pride v vaš dom, da ne boste imeli nepotrebnih težav in stroškov.

Miran Knez, dr.vet.med.
Ambulanta za male živali
www.ambulanta-knez.si