sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Ko bom velik, bom …

Da bi učencem Osnovne šole Ivana Cankarja v Trbovljah olajšali odločitev, so jim v šoli pripravili predstavitev poklicev. Učenci so lahko spoznali različne profile poklicev in ugotovili, ali bi bil predstavljen poklic pravi zanje.
Tehnično usmerjene poklice so jim predstavili Iztok Hribovšek (gradbenik), Polona Jerman (arhitektka) in Miha Biruš (ekonomist/računalničar). V okviru poklicev, ki so tako ali drugače v stiku z ljudmi, so šolo obiskali Jana Hernaus Kantužar (bančništvo), Tina Grilc (prevajalka), Teja Tomše (medicinska sestra), Luka Zupan (reševalec iz vode), Tina Kos (športna vaditeljica) in Jasmina Drolc (izdelovalka in prodajalka unikatnih izdelkov), ki je pojasnila, kako lahko hobi postane poklic. Pozabljeni pa niso bili niti akcijsko usmerjeni poklici, saj so učenci lahko prisluhnili gasilcu Sandiju Lepoši, policistu Mitji Klančarju in kuharju Lojziju Čopu. Za vse nadobudne raziskovalce, ki sta jim blizu novinarstvo in fotoreportaža, pa sta poskrbela Marko Planinc (novinar, časopisni urednik) in letošnji Pulitzerjev nagrajenec Srdjan Živulović (fotoreporter). Za Živulovića so pripravili tudi sprejem na Občini Trbovlje, kjer mu je za eminentno novinarsko nagrado čestitala direktorica občinske uprave Urša Poznič Goršek. Živulović je povedal, da je skupina fotoreporterjev agencije Reuters prejela Pulitzerjevo nagrado za serijo fotografij beguncev. Jutri leti na podelitev v New York. Svečana, že stota, podelitev najvišjih novinarskih priznanj na svetu bo v četrtek zvečer po newyorškem času.

»Učenci so s predstavitev odhajali nasmejani, zato smo prepričani, da bodo s pomočjo današnjega dogodka lažje poiskali odgovor na začetno vprašanje,« so povedali na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

ZT

Isti avtor