sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Kmetovalci na strokovni ekskurziji

Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana konec avgusta pripravilo strokovno ekskurzijo na Dolenjsko in v Posavje. Združenje že 20 let vodi Janez Ocepek z Izlak, ob tej priložnosti so se mu člani in članice zahvalili za vso njegovo požrtvovalnost, trud in odgovornost. 

Udeleženci ekskurzije so se najprej ustavili na kmetiji Kukenberger, na Gornji Ponikvi pri Trebnjem, kjer štiri generacije skrbijo za 25 ha zemlje in redijo 20 krav rjave pasme.

Pot so nadaljevali do Biodinamične kmetije Černelič iz Dečnega Sela pri Artičah, ki je ravno pred kratkim postala še posebno prepoznavna, saj je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti in se izmed 71 prijavljenih uvrstila na 1. mesto v kategoriji Popular vote.

Na Turistični kmetiji pri Martinovih v Globočicah pri Krški vasi so po glasbenem sprejemu domačih sinov imeli najprej kosilo, pripravljeno s pridelanim na domači kmetiji. Na 36 ha veliki kmetiji redijo krave dojilje, ovce, krškopoljske prašiče, perutnino, nekaj osličkov in kobilo z žrebetom, rujno kapljico pa pridelajo na 3 ha vinograda. Po kosilu so se v medsebojnem druženju poveselili in obenem pripravili zahvalno presenečenje za svojega dolgoletnega predsednika.

Savus   

Foto: P. Pirnat

Isti avtor