ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Kmetje po dveh desetletjih zmagali

Tožbe 26 kmetov od približno štiristo oškodovanih, ki jih je v njihovem imenu odvetniška družba Karlovšek iz Celja vložila na sodišče leta 1995, so po enaindvajsetih letih uspele v prid kmetov.
Sodišče je namreč odločilo, da morajo industrijski onesnaževalci Termoelektrarna Trbovlje, Lafarge Cement, Steklarna Hrastnik in Tovarna kemičnih izdelkov Hrastnik kmetom zaradi škode poravnati dva milijona evrov odškodnine. Kmetje iz radeških Zavrat, Čimernega, Svibnega, Podkraja, Širja in Suhadola, hrastniške Šavne Peči, Drage in Prapretnega, zagorske Ravenske vasi in trboveljskega Ojstrega so od leta 1991 do 2002 zaradi onesnaževanja utrpeli škodo na pridelkih, gozdu in nepremičninah.

Sodba je postala pravnomočna konec avgusta letos. Najvišjo odškodnino 1,17 milijona evrov mora kmetom plačati TET oziroma Holding slovenskih elektrarn, ker je TET v likvidaciji, 770.000 evrov Steklarna Hrastnik, 30.000 evrov Tovarna kemičnih izdelkov Hrastnik in 270.000 evrov Lafarge Cement, ki pa je kmetom denar odplačal že pred sodbo višjega sodišča.

ZT

Isti avtor