Članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik so se odpravile v soboto, 13. aprila, na ogled hrastniške Steklarne. Odzvale so se v velikem številu, saj jih delo na vrtu v teh dneh z nizko temperaturo še ni zadržalo.

»Zbrale smo se v industrijski prodajalni, ki je že na prvi pogled privlačna in bogata,« je povedala njihova članica Milena Zupan. »Vsaka je kupila kakšno malenkost, saj imajo ugodne cene in praktične izdelke – od najcenejših, do nekoliko dražjih darilnih programov z medom, čaji, vinom in nakitom.«

Tovarno jim je slikovito predstavila Rosanda Kladnik. Opisala je proizvodno pot od surovine do končnega izdelka. Sledil je ogled. Iz kapljic žareče steklene mase v trenutku nastajajo izdelki. Sledi ohlajanje, več kontrol in pakiranje. Pakirajo trije roboti; en robot nadomesti petnajst delavcev.

»Naše članice so bile nad modernizacijo zelo navdušene, saj jih je skoraj polovica služila kruh v Steklarni. Se mi je zdelo, da je nekatere kar vleklo, da bi poprijele za delo,« nadaljuje Milena Zupan.

Vse pa so se strinjale, da smo lahko ponosni na našo tovarno, saj zaposluje 30 % vseh krajanov. Poleg tega pa je s svojimi izdelki oziroma prodajo uspešna v evropskem in svetovnem podjetniškem svetu.

Fanči Moljk

Fotografije: Milena Zupan