Vremenske težave in koronavirus so Društvu kmečkih žena in deklet Trbovlje  letos povzročili kar precej težav. A kmečko delo je pač takšne narave, da ga je treba kljub vsemu opraviti.

Ob upoštevanju vseh predpisov v času širjenja koronavirusa, smo v ponedeljek, 27. julija, članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje že četrtič organizirale tekmovanje žetve na star način s srpi na kmetiji Marjana Lampreta, po domače Zg. Lemevšek. Želi so piro, ki jo gospodar že leta goji na svojih njivah. Žetev je potekala po priporočilu NIJZ-a.

Tekmovale so le tri ekipe. Ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, ki je tekmovanje oz. žetev organiziralo, Društvo vaških žena Čemšenik in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat. Žanjice je ocenjevala tričlanska komisija, ki je bila sestavljena iz članov, ki kmečko delo dobro poznajo. Ocenjevanje smo v tem času poenostavile, vendar toliko, da je bil še prisoten tekmovalni duh.

Prvo mesto je osvojila ekipa Društva vaških žena Čemšenik, drugo mesto ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje in tretje mesto ekipa Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake, Mlinše, Kolovrat. Poleg priznanj in nagrad so vse prisotne dobile maske, ki jih je ravno za ta namen sešila članica našega društva Meta Štrajhar.

Ker nam je bilo pri organizaciji glavno vodilo zdravje vseh prisotnih, nismo vabile gledalcev, niti dodatnih žanjic za pomoč pri žetvi celotne njive. Zato pa smo s pomočjo naših moških in strojnega dela njivo poželi, snope prepeljali v kozolec in jih obesili, da se žito posuši.

Vsi smo bili veseli opravljenega dela. Vesele smo članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, da smo uspele organizirati malce ohromljeno prireditev. Predvsem pa vesele, da smo pomagale gospodarju Marjanu, s katerim sodelujemo vsa ta leta in je v letošnjem letu sam ostal na kmetiji.

Članice društva kmečkih žena Trbovlje ponovno poudarjajo, da je pri izvedbi žetve pšenice in tekmovanju v spretnosti uporabe srpov in vezenja snopov, glavni namen ohranjanje ljudskega izročila, druženje in povezovanje članic, ki sodelujejo v enakih društvih. Prav zato smo želele, da nam tudi v tem kriznem času uspe. Članice tzrboveljskega društva se bomo še trudile z organizacijo, prireditev ohranile in mogoče v prihodnosti dodale še kakšen star običaj, ki ne sme biti pozabljen.

Za letošnje leto je žito požeto in pripravljeno za nadaljnjo obdelavo, iz žita pa bo nastala  odlična pirina moka. Upamo, da bo naslednje leto boljše tako glede vremena kot zloglasnega virusa. Do takrat pa ostanimo zdravi.

Marija Skušek

Foto: Meta Štrajhar, Marija Skušek

Prejšnji članekUkradel glavnik
Naslednji članekKnežak: Premalo postelj, neustrezni pogoji