Se občasno znajdete v trenutku, ko se vam zazdi, da se vse okoli vas podira? Nihče ne posluša, vsi kričijo, povzročajo težave ali delajo nered. Nihče se ne vede, kot bi se moral. V razočaranju se zalotite pri kriku:

“Zakaj me danes vsi spravljajo ob živce? Kaj za vraga se dogaja?”

Foto Benjamin Manley on Unsplash

Ampak tega ne počnejo vaši otroci. Pojma nimajo o tem. Kar se pravzaprav dogaja, je to, da oni preživljajo težke trenutke.

Morda so lačni, ali pod stresom zaradi šole, nereda. Lahko so prestrašeni, jih kaj boli. Mogoče obupno potrebujejo pomoč, pa tega ne znajo izraziti z besedami.

Ali pa so samo to, kar so – otroci!

. . .

Vedenje je njihov jezik. S svojim obnašanjem ali izstopanjem – skoraj v vseh starostnih obdobjih – izražajo svoj glas. Saj nočejo, da bi se vi počutili slabo.

V takih trenutkih jim je preprosto pretežko, da bi mislili še na kaj drugega. Vi pa lahko. Na voljo imate več orodij kot oni. Več znanja. Več izkušenj. Več samozavedanja. Več empatije.

. . .

In zdaj je čas, da jih uporabite. Da jim olajšate delo in pomagate prebroditi, kar jim povzroča težave.

Če potrebujete malce spodbude, pa pokličite.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb