Slovenski glasbeniki imajo zaradi širjenja koronavirusa velike težave, saj se je bolezen začela širiti ravno v času, ko bi se morala začenjati glavna koncertna sezona. Zaradi vladnih ukrepov je izgubljeno tudi poletje, obstaja pa realna bojazen, da se bo čas brez večjih koncertov in javnih prireditev nadaljeval tudi jeseni in pozimi.

Tudi skupina Orlek je ena tistih, ki to poletje nima koncertov, pa čeprav so bili za številne že dogovorjeni. V času epidemije so bili sicer dejavni, saj so posneli Koncert s kavča, igrali pred domom upokojencev v Trbovljah, imeli radijski koncert v Kopru in še kakšen manjši nastop.

Precej pa tudi v tem času nastopa harmonikar in klaviaturist skupine Orlek Jure Tori, ki s svojo zasedbo koncertira po Sloveniji in sosednjih državah. Jure je moral zaradi polnega koledarja prestaviti celo julijski termin dopusta v Grčiji, zdaj pa upa, da si bo vsaj septembra lahko vzel kakšen teden počitka.

Žurerskih koncertov ni, zato Orleki vsak po svoje polnijo baterije: saksofonist Kristijan z družino na Hrvaškem, kjer s svojima sinovoma Tristanom in Julijanom čofota v Jadranskem morju, kamor se je odpravil tudi kitarist Ivo s soprogo. Malo bolj južno na Jadran se s soprogo odpravlja tudi trobentač Jan, pozavnist Ečo pa s partnerko tradicionalno dopustuje v svojem apartmaju v Puli. Pevec Vlado bo s soprogo prekrižaril Slovenijo, od severa do juga in od vzhoda do zahoda. Basist Mitja z družino dopustuje malo v Bovcu, Izoli, Kranjski gori in še kje, kitarist Leon pa bo imel kratek dopust, saj se pripravlja na pomemben življenjski dogodek v avgustu.

So pa Orleki julija dali na trg single Vzhajajoče sonce, ki je sicer z albuma Živel rokenrol. Ta je izšel lansko leto ob 30. letnici skupine.

Ker še nekaj časa verjetno Orlekov ne boste mogli poslušat v živo, lahko njihove pesmi slišite na Spotify, ki je trenutno številka ena med ponudniki digitalne glasbe in je zdaj dosegljiv tudi v Sloveniji.

Seveda pa je njihova glasba dosegljiva tudi na nekaterih drugih platformah ponudnikov digitalne glasbe.

Savus

Foto: arhiv skupine Orlek