Znotraj koncerna Xella, ki ima v lasti tudi kisovško tovarno porobetona, že skoraj dvajset let ocenjujejo porobetonske izdelke iz svojih evropskih tovarn. Letos je v tem tako imenovanem tekmovanju Q 1000 sodelovalo 34 evropskih tovarn. Najboljšo oceno so dosegli končni izdelki, proizvedeni v Kisovcu. Ocenjevanje izdelkom prinese maksimalno 1000 točk, ocenjujejo pa dimenzije, pravokotnost in ravnost ploskev, robove, strukturo porobetona, gladkost površine, pakiranje na paleto, kakovost lesene nosilne palete in označevanje palet, prav tako pa tudi proizvodni postopek, logistiko in skladiščni prostor.
Xella porobeton Kisovec v tem mednarodnem tekmovanju sodeluje že 16 let. Leta 2002 je prejela 879 od 1000 točk, v letu 2015 pa zmagovalnih 993. Kakovost kisovških izdelkov se vztrajno povečuje, za kar jim je ob podelitvi pokala čestital dr. Martin Haas, vodja ocenjevanja, sicer pa vodja procesnega inženiringa v koncernu Xella International. Pokal je prevzel vodja tovarne Dejan Turk in ob tem izpostavil, da gre zahvala za priznanje in njihovo visoko kakovostno proizvodnjo predvsem vsem zaposlenim in Alenki Flere Pavlič, vodji službe za zagotavljanje kakovosti v podjetju. Priznanje za odlično delo in vloženi trud so tako prejeli tudi vsi zaposleni v proizvodnji.

Slovesnosti ob podelitvi pokala se je v Kisovcu udeležil tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, Samo Hribar Milič. Dejal je, da je v Sloveniji gospodarska situacija tudi zaradi podjetij, kot je Xella porobeton, boljša kot je bila pred leti, brezposelnost pa nižja. Še vedno pa v državi ne vlada prava klima, ljudje sicer imajo sredstva za investicije, a se zanje ne odločajo. Država bo morala vzpostaviti stabilnost in povrniti splošno zaupanje, gradbeno panogo pa razbremeniti tudi zapletene birokracije, je še dejal v svojem govoru in obljubil, da si bo za to prizadevala tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

V Xelli porobeton SI je trenutno 43 zaposlenih. Lansko poslovno leto ocenjujejo kot uspešno, saj so kljub ponovnemu znižanju gradbene aktivnosti v Sloveniji prodali za 7,1 milijona evrov svojih izdelkov, kar je za 0,4 odstotka več kot v letu 2014. V zadnjem letu se je njihov dobiček skoraj za polovico povečal, za 19 odstotkov pa se je povečala tudi dodana vrednost na zaposlenega.

Tatjana Polanc Kolander