V osnovi velja načelo:

  • led za akutne poškodbe (poškodba v zadnjih 48 urah, ki je npr. posledica padca. Simptomi in znaki so rdečina, vnetje, oteklina, bolečina, topla koža na mestu poškodbe.)
  • topli obkladki za kronične poškodbe (razvijajo se postopoma – npr. prekomerna uporaba enega dela telesa, napačna drža, lahko celo napačna zacelitev akutne poškodbe, artritis).

Uporaba ledu oz. hladnih obkladkov zmanjša oteklino in bolečino. Hladne obkladke – led, zamrznjena vrečka gela ali masaža z ledom (do praga bolečine) – je potrebno aplicirati takoj oz. v prvih 48 urah in ne dlje kot 20 min naenkrat (daljša aplikacija ne vpliva bolj na lajšanje bolečine/otekline). Ne damo jih direktno na kožo, ker jo s tem lahko poškodujemo, pač pa ovijemo v tanko krpo ali brisačo in to položimo na kožo. Naslednji obkladek apliciramo, ko se koža povrne v prvotno stanje (temperatura, barva).

Topli obkladki pospešijo cirkulacijo in dvignejo temperaturo kože. Zato se ne priporočajo pri akutnih poškodbah, saj poslabšajo vnetje, ki se razvije kot obrambna reakcija po poškodbi. Toplota je koristna pri bolečih mišicah in bolečih sklepih, saj poveča fleksibilnost in tok krvi v prizadeto področje, s tem je večja oskrba s kisikom in hranili. Topli obkladki so lahko mokri ali suhi. Suha toplota lahko dodatno osuši kožo, vlažna pa prodira globje. Uporabljajo se lahko geli, ki se segrejejo na različne načine (mikrovalovka, topla voda …) ali tople kopeli. Temperatura naj ne bo previsoka in če je mogoče konstantna.

Tukaj pridemo do odgovora na drugo vprašanje – pomivanje posode v topli vodi je koristno za artritis, saj poveča gibljivost prstov in zmanjša bolečino.

Hladno – toplo terapijo največkrat uporabljajo športniki, da si hitreje zmanjšajo oteklino, vendar ne pomaga pri lajšanju bolečine.

lekarna-pusnik-nasveti

Kaj najdete v lekarni?

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) (ibuprofen, naproksen, dikofenak) lahko zmanjšajo otekanje in bolečino. Aplicirajo se lahko lokalno (geli) ali pa se zaužijejo. Pred nakupom se vedno posvetujte s farmacevtom oz. zdravnikom.

Oteklino zmanjša tudi gel s heparinom.

Kinesio trakove – ti nekoliko privzdignejo kožo in podkožno tkivo, s tem pa se zmanjša pritisk na živčne receptorje in posledično zmanjša bolečina, poveča pa pretok krvi, hranljivih snovi in limfe. Kinesio trakove naj namesti usposobljena oseba – ponavadi fizioterapevti.

Obliže in kreme s kapsaicinom, eteričnimo olji, bosvelijo, …, toplotne obliže z infrardečo grelno tehnologijo, hladilne spreje, vrečke z gelom, ki ga lahko pogrejemo ali ohladimo.

Zdravilo rastlinskega izvora iz svežih cvetov arnike, ki vsebujejo tudi protivnetne seskviterpenske laktone.

Homeopatska zdravila, kot so na primer Arnica montana, Bryonia alba, Rhus toxicodendron, Hypericum perforatum, Ledum palustre … Zdravilo se »predpiše« glede na težave, spremljajoče znake, simptome, »modalitete«, …

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Pomembno je presoditi, kdaj je poškodba prehuda, da bi si lahko pomagali sami. Vedeti je potrebno, da lahko z obkladki, geli, … prekrijemo znake vnetja. Zdravila in obkladki so pomemben del zdravljenja, vendar če se po dveh, treh dneh počitka bolečine in vnetje ne zmanjšajo, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.lekarna-pusnik-logo
www.lekarna-pusnik.si