Ko postanete lastniki živali, se pojavi vprašanje, ali kastrirati/sterilizirati vašega ljubljenčka ali ne. Odgovor na to vprašanje je precej preprost – če želite v prihodnosti mladiče, potem ne, če pa mladičev ne želite, potem ja.
Razlogi za

Za sterilizacijo oziroma kastracijo se odločimo zato, ker je precej velika verjetnost, da bo prej ali slej prišlo do ginekoloških težav pri samicah in težav, povezanih s spolnimi hormoni pri samcih.

  • ker ne želimo mladičev,
  • ker mladičev ne bomo mogli oddati,
  • ker sta za to potrebna dva,
  • ker se s spolnim kontaktom prenašajo bolezni,
  • ker med gonitvijo prihaja do poškodb,
  • ker je spolni nagon za živali tak, da bodo storili vse, da ga potešijo (ali pa bodo bolj ali manj nesrečni zaradi nepotešitve).

Zapleti pri nesteriliziranih samičkah

Samičke imajo izjemno pogosto tumorje na mlečnih žlezah in velikokrat so prav ti vzrok smrti. Pri steriliziranih je verjetnost njihovega pojava minimalna oz. enaka kot pri samčkih. Zdravljenje tumorjev na mlečni žlezi zajema sterilizacijo: odstranitev jajčnikov in maternice (zakaj je ne bi opravili že prej) in mlečne žleze. Ker so po navadi psičke pri pojavu teh tumorjev starejše od petih let, se tudi riziko anestezije poveča. Če seveda nismo prepozni in so v telesu že prisotne  metastaze (kar pred operacijo ugotovimo z rentgenom in ultrazvokom).

Piometra oziroma vnetje maternice je prav tako izjemno pogosto obolenje nesteriliziranih psičk in mačk. Zdravljenje v veliki večini primerov pomeni  sterilizacijo – ostranitev jajčnikov in maternice ter dalj časa trajajočo antibiotično terapijo. Operiramo v času, ko je telo v hudem stresu, saj v njem poteka akutno vnetje, živali imajo povišano telesno temperaturo  in so lahko tudi že v septičnem stanju, kar zopet izjemno poveča riziko same operacije in anestezije. Če seveda nismo zamudili in žival zaradi septičnega šoka pogine.

Pri samičkah se relativno pogosto pojavljajo tudi ciste na jajčnikih, endometritisi, tumorji na maternici in materničnem vratu, sladkorna bolezen – v povezavi z nivojem progesterona, prolaps vagine in pa seveda neželene brejosti, čakajoči ljubimci okrog hiše, možne poškodbe pri dokazovanju »kdo je močnejši?«, označevanje teritorija z urinom, nezadovoljen nagon itd.

Zapleti pri nekastriranih samčkih

Pri samčkih je dokaj pogosto obolenje benigna hiperplazija (povečanje) prostate ,  ob tem obolenju se pojavijo tudi ciste na prostati ali ob njej, ki se lahko povečajo do velikosti otroške glave in pritiskajo na organe v okolici in s tem povzročajo velike težave. Tumorji na prostati ali modih so drugo pogosto obolenje nekastriranih samcev, perinealne hernije, spolno prenosljive bolezni, ugrizi in rane, ki nastajajo pri dokazovanju moči, neješčnost in psihični stres v obdobju gonitve, itd.

Kdaj sterilizirati / kastrirati

Pse manjših pasem steriliziramo kadarkoli, ko enkrat dopolnijo 6 mesecev oziroma pred njihovo spolno zrelostjo, prvo gonitvijo ali kadarkoli kasneje v življenju, ko je psička/pes popolnoma zdrava in ni v fazi gonitve ali breja. Med samo gonitvijo se operaciji izogibamo zaradi močne prekrvavljenosti rodil.

Za pse večjih pasem pa se, zaradi možnih ortopedskih posledic pri zgodnji  sterilizaciji/kastraciji priporoča, da psi telesno »odrastejo«, za kar so pomembni tudi spolni hormoni, se pravi po enem letu starosti.

Mačke steriliziramo/kastriramo pri starosti okrog 5 do 6 mesecev, oz. ko dosežejo telesno težo okrog 2 kilograma, ne dosežejo pa še spolne zrelosti.

Tudi za male sesalce, kot so hrčki, kunci, morski prašički, deguji ipd., velja enako – če želimo mladiče, jih imejmo, če jih ne želimo, živali kastriramo / steriliziramo. Tudi, če imamo samo eno žival, se priporoča operacija, saj tudi pri njih  prihaja  do ginekoloških obolenj, tumorjev ter  frustracij zaradi nepotešenega nagona našega ljubljenčka.

Špela Vodlan, Animaliazasavc-net-animalia-nasveti

Cesta 9.avgusta 68,
1410 Zagorje ob Savi
veterina.animalia@gmail.com
Telefon: 070 368 978
Obratovalni čas:pon – pet:9-12 in 16-18 in sob:9-11

Prejšnji članekMednarodno mladinsko delo je pomembna nadgradnja dela MCT
Naslednji članekPrvenstvo Zasavcem ni prineslo vidnejših uvrstitev