V sredini avgusta so po Zasavju odmevali vzkliki zmagoslavja, saj je Zasavc, kajakaš Peter Kauzer na Olimpijskih igrah v Riu osvojil srebrno medaljo. Kauzerjevo usodno vožnjo so njegovi rojaki spremljali v Chicago baru, v neposredni bližini pa so mu pripravili tudi slavnostni sprejem. Navijači so ga pričakali že ob njegovi vrnitvi iz Ria. Kisovški kolesar Primož Roglič je svojo olimpijsko preizkušnjo končal na desetem mestu. Olimpijskih iger se je udeležila tudi plavalka Tjaša Vozel iz Trbovelj, ki se je uvrstila na 34. mesto.
Poleg »Petra Velikega« je velik uspeh požela tudi mlada Daša Grešak, članica Brodarskega društva Hrastnik, ki je na državnem prvenstvu v sprintu za mlajše kategorije osvojila naslov državne prvakinje v kajaku. Olimpijskih uspehov pa se nadejajo tudi zasavski karateisti, saj je Mednarodni olimpijski komite potrdil, da se bo karate na Olimpijskih igrah leta 2020 uvrstil med discipline, v katerih bodo tekmovali športniki.

Občina Zagorje ob Savi je svoj praznik obeležila s slovesnostjo, na kateri so podelili tudi najvišja občinska priznanja. Seveda je občina kot vsako leto pripravila tudi Zagorsko noč. Zagorje je malo pred svojim praznikom prejelo tudi »zgodovinsko darilo«, kot so ga označili. Država jim je namreč brezplačno podarila večjo površino zemljišča v Evroparku.

Željne zabave je na noč pred nočjo razpihal veter, ki je v Zagorju lomil vejevje. Neurje se je dodobra razbesnelo, vetru se je pridružila še toča. Nekaj dni kasneje je besnelo tudi v Hrastniku, kjer je bilo škode ogromno.

Nina Jelen in Metka Dolanc sta napisali, posneli in zmontirali film, ki opisuje lepote Zasavja in je navdušil Slovence. Naslov filma pravi, da je Zasavje »zakon«.

Pošto na Vačah je prevzela nevladna organizacija, Zavod »Družinsko gledališče Kolenc«. Cesta za Savo je postala nekoliko bolj varna – Občina Trbovlje in Ministrstvo za infrastrukturo sta se dogovorila, da bodo pri ribogojnici namestili protizdrsno varnostno podlago. Janeza Žlaka, direktorja RTH, je razjezilo anonimno pismo, ki je prispelo na naslov Slovenskega državnega holdinga. V pismu je avtor Žlaku očital sporno poslovanje. Žlak se je na očitke odzval na tiskovni konferenci. Občina Zagorje je svojim občanom v duhu zmanjševanja onesnaženosti zraka ponudila finančno pomoč pri prenovi ogrevalnega sistema.

MD