Katja Požun uspešno usklajuje smučarske skoke s študijem, zato je lahko kandidirala za nagrado, ki jo kot priznanje za športni talent v zimskih športih in združevanje športa z uspešnim šolanjem, podeljuje italijanska družina Baumgarten. S tem Baumgartni na svojevrsten način negujejo spomin na preminulega sina Mattea. Nagrado podeljujejo v sodelovanju z Mednarodno smučarsko zvezo (FIS), fundacijo Pro Valtellina in klubom Lions iz Bormia.
Tudi Matteo Baumgarten je bil nadarjen alpski smučar in vzoren študent. Leta 1996 se je smrtno ponesrečil v avtomobilski nesreči, njegova družina pa je v njegov spomin začela podeljevati nagrado, ki so jo poimenovali po njemu.

Katja Požun je v dosedanji uspešni karieri dvakrat osvojila zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala. Leta 2014 je bila na tekmi v Oslu (Norveška) druga, leta 2012 pa v Hinzenbachu (Avstrija) tretja. Leta 2013 je zmagala na zimski univerzijadi (tekmovanju študentov) v Predazzu v Italiji. Ponaša se tudi z nastopom na prvih Zimskih olimpijskih igrah, kjer so smučarske skakalke tekmovale prvič na OI in tako pisale športno zgodovino. Na OI v Sočiju v Rusiji se je izkazala z 11. mestom v tekmi na srednji skakalnici. Katja Požun je bila tudi vzorna študentka Fakultete za varnostne vede ter članica komisije športnikov pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).

Zagorska skakalka je ob tem dejala: “Ta nagrada mi veliko pomeni, saj sem dobila potrditev, da delam v pravi smeri. Pred mano so nagrado osvojili sami uspešni športniki. Prav se mi zdi, da se tudi v športu podpira študente. To je dokaz, da športnikom, ki prihajajo za nami, ni potrebno opustiti šole in študija, saj lahko tudi ob treningih najdejo čas za učenje. Treba je namreč misliti tudi na življenje po koncu športne kariere in se nanj že prej pripraviti.”

Med dobitniki tega priznanja so bili doslej nekatera znana smučarska imena, med drugimi tudi finska alpska smučarka Tanja Poutiainen. Požunova je četrta slovenska športnica, ki je prejela Baumgartnerjevo nagrado. Doslej so jo prejeli le alpski smučarji: leta 2005 Tina Maze, 2012 Filip Mlinšek, leto kasneje pa še Ilka Štuhec.

Katja Požun je športno po pričela v Zagorju, bolj točno v Kisovcu, kjer je pričela s skakanjem. V času športne kariere je nekaj časa zelo resno brcala tudi žogo, saj se je ukvarjala z nogometom. Potem pa se je bolj odločno posvetila skokom in postala stalna članica slovenske skakalne reprezentance in nizala vrsto odličnih rezultatov na skakalnicah po vsem svetu. Šolanje je pričela v OŠ v Zagorju, končala trboveljsko GESŠ in študirala na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru.

MP