Ganljivo

»Bilo je zelo ganljivo gledati njen zadnji skok, saj so bili skoki in navijanje že del družinskega življenja. Tudi za nas se bo marsikaj spremenilo. Sem pa zelo ponosna na Katjo. Navijačem sem morala obljubiti, da gre Katja naslednje leto z nami, Zasavci, na Ljubno navijat za naša dekleta. Življenje gre dalje, vsega je enkrat konec, prihajajo novi začetki … Vsi so Katji zaželeli srečo pri novih življenjskih podvigih,« nam je dejala po nedeljski tekmi na Ljubnem njena mama in največja navijačica Helena Požun.

Odmevi

Katja Požun pa je na svojem Instragram profilu zapisala: »To je to. Z nedeljsko tekmo na Ljubnem se poslavljam od športne kariere. Potem pa novim zmagam naproti. Se pa zagotovo še srečamo na kakšni tekmi, kjer bom v vlogi gledalke.« Katji so v »življenju pa skokih« zaželeli vse dobro številni spremljevalci smučarskega dogajanja. Viktorija Prevc je zapisala: »Vso srečo, Katja, tudi naprej v življenju. Raje bi te še vedno spremljali kot skakalko, če pa si se tako odločila, smo tudi mi veseli zate.« Sledilka Rianminini je na Instragramu zapisala: »Po eni strani je to žalostno, po drugi pa ti želim vse najboljše v tvoji karieri po smučarskih skokih.« Uporabnik Kawanishi je zapisal, da ji želi, da skoči brez obžalovanja, Teja Gorjup pa se ji je zahvalila za rezultate, ki jih je dosegala za Slovenijo.

Pisala je zgodovino

Katja Požun je pisala zgodovino slovenskih ženskih skokov. O svoji karieri je spregovorila za Zasavc.net v članku Katja Požun se poslavlja

Na tekmah za kontinentalni pokal (takrat najvišje mednarodno tekmovanje v ženskih smučarskih skokih) je premierno nastopila 16. februarja 2005 na tekmi v nemškem Breitenberg/Rastbuechlu, kjer je zasedla 20. mesto. Potem je redno nastopala v tem tekmovanju in bila med boljšimi Slovenkami. V sezoni 2005-06 se je redno uvrščala med dobitnice točk. Najboljša uvrstitev je bila deseto mesto na poletni tekmi v Klingenthalu. V zimskem tekmovanju je segla najvišje na tekmi na Ljubnem, kjer je bila štirinajsta. Sezono je zaključila na skupnem 27. mestu kot tretja najboljša Slovenka. Podobno je bilo v naslednjih dveh sezonah. Februarja 2008 je na skakalnem mladinskem svetovnem prvenstvu na Poljskem v Zakopanah na tekmi posameznic zasedla tretje mesto in osvojila bronasto medaljo.

Stopnice

Po dolgi odsotnosti se je sredi leta 2011 vrnila na tekmovanja. Kmalu je v kontinentalnem pokalu pričela posegati po zelo dobrih uvrstitvah, 29. novembra je na tekmi v finskem Rovaniemiju dosegla s tretjim mestom svoje prve stopnice, nato pa še prvo zmago.

Na tekmah svetovnega pokala je debitirala na sploh prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske 3. decembra 2011 v Lillehammerju s sedmim mestom. V prvi sezoni se je redno uvrščala na mesta prve deseterice in tako so kmalu prišle tudi prve stopničke. Do tega je prišla 4. februarja 2012, ko je s tretjim mestom na tekmi v avstrijskem Hinzenbachu dosegla prvo uvrstitev na stopničke za slovensko reprezentanco v svetovnem pokalu. Sezono je zaključila kot najboljša Slovenka na 7. mestu s 422 osvojenimi točkami.

Februarja 2012 se je udeležila svetovnega mladinskega prvenstva, ki je bilo v Turčiji v Erzurumu. Med posameznicami je bila šele devetnajsta, na ekipni tekmi pa se je veselila tretjega mesta in bronaste medalje v postavi skupaj z Uršo Bogataj, Emo Klinec in Špelo Rogelj. Tudi v naslednji sezoni, 2012/13, je bila najbolje uvrščena Slovenka v svetovnem pokalu, ko je zasedla 6. mesto s 499 točkami.

Januarja 2013 se je udeležila svojega zadnjega tekmovanja za mladinsko svet0ovno prvenstvo v češkem Libercu. Na tekmi posameznic je zasedla 3. mesto, naslednji dan pa je na tekmi ekip skupaj s Uršo Bogataj, Emo Klinec in Špelo Rogelj zasedla prvo mesto ter se veselila prve zlate kolajne za ženske skoke.

Leta 2014 je nastopila na prvi tekmi za ženske v smučarskih skokih v zgodovini olimpijskih iger na srednji skakalnici v ruskem Sočiju in osvojila enajsto mesto. 8. marca 2014 je na Holmenkollnu nad Oslom z drugim mestom dosegla dotedaj najboljšo slovensko žensko uvrstitev v svetovnem pokalu. Sezono 2013-14 je v svetovnem pokalu zaključila kot druga najboljša Slovenka na 12. mestu s 350 točkami. Naslednjo sezono je v SP končala na 25., sezono 2015 – 2016 pa na 23. mestu. V pretekli sezoni je imela težave s poškodbo hernije, zato je skakala le na tekmi v Lillehammerju, v tej sezoni pa se je na poletnih tekmah še uvrščala v trideseteri o najboljših, potem pa se je odločila za slovo na Ljubnem. V svoji karieri je dvakrat stala na stopničkah na tekmah najvišjega ranga, dosegla je eno drugo in eno tretje mesto.

Prevc: Hvala!

V teh dneh je Katja prejela veliko dobrih želja za vse, česar se bo odslej lotila v življenju. Čakajo jo novi izzivi. Želje številnih spremljevalcev smučarskih skokov pa lahko najbolj strne naslednja. Iz navijaške strani Petra Prevca je Katja namreč dobila sporočilo skakalnega asa: »Hvala, ker si nas toliko let razveseljevala na tekmah! Želim ti vse dobro v prihodnosti!«

MP

Prejšnji članekNova Tet
Naslednji članekPredsednik KS Šentlambert: Boštjan Ocepek