V Knjižnici Zagorje so 16. aprila pripravili pogovorni večer z nagrajencem Prešernovega sklada in Zasavcem leta 2017 Dušanom Kastelicem.

S Kastelicem se je pogovarjala Staša Lepej, ki ga je spraševala o otroštvu, družini, delu … Zbrani so si ogledali Kasteličeve animirane filme – najprej Perkmandeljca, ki je nastal kot videospot za pesem skupine Orlek. Nato so se posvetili resnejšim tematikam s Celico, ki je Kastelicu prinesla nagrado Prešernovega sklada. Celico so navdahnile Kasteličeve moraste sanje, na srečanju je spregovoril o nemoči, ki jo občuti med drugim v povezavi z onesnaženjem v Zasavju in kakršno uprizarja tudi Celica. Zadnji prikazani film je bil Čikorja an’ kafe, ki je v svojem bistvu zgodba o ljubezni.

Na srečanju je harmonikar Jure Tori zaigral tri pesmi – vse je napisal za Kasteličeve računalniške igre, zdaj pa jih kot samostojne skladbe izvaja na svojih koncertih.

Ker so istočasno v Delavskem domu Zagorje uprizarjali muzikal Rock Ivančki, je bil pogovorni večer nekoliko slabše obiskan, pravi Staša Lepej, a obiskovalci so bili z njegovo vsebino zadovoljni.

MD

Foto: arhiv Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje