Kašelj je življenjsko pomemben refleks, ki nam pomaga očistiti neželeno vsebino iz spodnjih dihalnih poti. Pogosto se pojavlja ob klasičnih zimskih obolenjih dihalnih poti, traja pa lahko tudi do tri tedne.

Kdaj je potreben obisk zdravnika

Čeprav je kašelj v zimskih mesecih pogosto le posledica virusne ali bakterijske okužbe dihal, pa morate biti vseeno pozorni na nekaj znakov, ob katerih priporočamo obisk zdravnika.

  1. Po enem tednu samozdravljenja kašlja s pomočjo zdravil še ni znakov izboljšanja.
  2. Kašelj traja več kot tri tedne brez znakov izboljšanja.
  3. Izkašljana sluz je rumene, zelene ali krvave barve.
  4. Kašlju so pridružene bolečine v grlu, ušesih, prsih ter povišana telesna temperatura.
  5. Kašelj se pojavlja le ob določenih delih dneva (npr. ponoči, po obroku, ko se uležete).
  6. Kašelj spremljajo še ostale težave: težko dihanje, piskanje v prsih, sopenje.

Na kašelj morate biti pozorni tudi pri pljučnih bolnikih, kadilcih, majhnih otrocih, osebah, ki imajo težave s srcem ter pri želodčnih težavah, ki jih spremlja prekomerno izločanje želodčne kisline.

Za kašelj obstaja več homeopatskih zdravil. Spodaj naštevamo najpogosteje uporabljene.

Aconite

»ne morem verjeti kako hitro sem začel kašljati po sprehodu na hladnem vetru«

Za prehlade, vročino, bolečine v grlu, ki nastopijo nenadno. Na začetku kašlja in prehlada. Simptomi se pojavijo po izpostavljenosti na hladnem. Kašelj je suh, lajajoč, kot bi se davili. Lahko pride do zadihanosti ali hitrega dihanja. Simptomi se poslabšajo na hladnem, suhem vetru, ob dimu cigaret, med govorjenjem in globokim dihanjem, med pitjem in hranjenjem. Izboljšanje je ob ležanju na hrbtu.

Bryonia

»počutim se kot medved z glavobolom in bolečinami v prsih, ko se premikam«

Kašelj je suh, boleč, ob kašljanju se trese celo telo. Od kašlja boli cela glava in trebuh. V grlu lahko žgečka, na splošno pa ima oseba občutek, da so vse dihalne poti suhe. Simptomi se poslabšajo z gibanjem, globokim dihanjem, ležanjem v postelji ali pri vstajanju. Izboljšanje je na svežem zraku in če leži oz. pritiska na bolno stran.

Drosera

»takoj ko se uležem začnem kašljati, ob tem mi gre na bruhanje oz. bruham«

Lajajoč kašelj suh zvečer, moker zjutraj. Spastičen, suh iritirajoči kašelj, lahko občasni napadi krčevitega kašlja. V sapniku občutek drobtin ali perja. Simptomi se poslabšajo po polnoči, v topli postelji, s petjem, smehom ali pitjem. Izboljšanje ob držanju prsnega koša ali trebuha.

Phosphorus

»vsak prehlad napade pljuča, žgečka me v grlu. Ne morem govoriti, želim si ledeno hladno vodo«

Kot je že opisano se vsak prehlad najprej začne na pljučih, kašelj je lahko suh ali moker. V prsih je pekoč občutek in v grlu žgečka. Kašelj prekine spanec in oseba se mora usesti, da izkašlja velike količine sluzi. V sapniku in grlu je občutek hrapavosti, lahko hripavost. Simptomi se poslabšajo na prehodu s toplega na hladen zrak, z govorjenjem, smejanjem, ležanjem na levi strani, pitjem in jedjo. Izboljšanje s toploto, ležanjem na desni strani in spanjem.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje