Na Srednji šoli Zagorje so v sodelovanju z zavodom Nefiks 1. in 2. februarja v okviru kariernih dni organizirali okroglo mizo, dijake so obiskali predstavniki različnih poklicev, svojo karierno pot so predstavili tudi profesorji.
Dijaki zaključnih letnikov so se 1. februarja vključili v okroglo mizo na temo poklicev prihodnosti, ki jo je pripravila šola ob pomoči moderatorke Polone Siter Drnovšek. Na okrogli mizi je zbrane nagovorila ravnateljica SŠ Zagorje Aljaša Urbanija, oglasila pa se je tudi Nastja Starčič, ki živi in dela v Dublinu na Irskem. Starčičeva je spregovorila o svojih izkušnjah na področju digitalnega marketinga in študiju naturopatske medicine, hkrati pa izpostavila pomembnost izkušenj, ki jih lahko dijaki pridobijo tudi v tujini.

O delu v prihodnosti so spregovorili tudi Drago Kopušar iz Doma starejših v Hrastniku, Soniboj Knežak iz Steklarne Hrastnik, Renee Vozelj iz Pivovarne Knap ter Saša Pegan iz Območne obrtne zbornice Zagorje. Gosti so dijakom govorili o pričakovanjih delodajalcev do iskalcev zaposlitve, zaposlovanju, poklicih bodočnosti in o lastnostih, ki delodajalcem veliko pomenijo. Izpostavili so, da je potrebno aktivno pridobivati izkušnje že v času izobraževanja, ter poudarili, da lahko vsak izmed dijakov izkoristi svoje talente in jih preusmeri v posel, če le vloži dovolj truda. Moderatorka jih je spraševala tudi o tem, kako bi se lotili svoje karierne poti, če bi bili znova stari 17 ali 18 let. Gosti so se strinjali, da je vsak posameznik najbolj uspešen, če opravlja dela, ki ga veselijo.

K sodelovanju so povabili tudi posameznike, ki so veliko dosegli na svoji karierni poti, imajo zanimive in raznolike izkušnje, izhajajo iz Zasavja ali pa so bivši dijaki Srednje šole Zagorje. Manca Vovk je dijakom zdravstvene nege opisala dosedanjo karierno pot v zdravstvu in predstavila svojo sanjsko službo. Dijakom je svetovala, naj ne vztrajajo pri tistem, kar jih ne veseli. Podoben nasvet jim je dal tudi gostinec Marko Pavčnik, ki je poudaril, da je potrebno na poti do uspeha vložiti ogromno energije. Dijake je spodbudil, naj ne »jamrajo«, temveč naj se potrudijo. Povedal je, da kot delodajalec izjemno ceni prizadevnost, odgovornost, inovativnost, marljivost, strast do kuhanja in željo po usvajanju novih veščin. Anja Miklavčič je dijakom trgovske smeri predstavila svojo karierno pot in svetovala, naj dijaki izkušnje pridobivajo že med samim izobraževanjem, hkrati pa nanizala svoje izkušnje na področju promocije. Šolo je obiskala tudi predstavnica e-študentskega servisa Vesna Miloševič Župančič in z dijaki delila informacije v zvezi z iskanjem študentskega dela, načinom vedenja pred delodajalci in prepoznavanjem svojih talentov ter dosedanjih izkušenj. Prav tako je izpostavila dejstvo, da je potrebno včasih že prej preizkusiti delo, ki si ga želijo dijaki v prihodnosti opravljati, saj se pogosto zgodi, da želeno delo ni tako, kot si ga je posameznik predstavljal.

V četrtek, 2. februarja, so šolo obiskali promotorji, ki so v okviru projekta »Služba, kaj je to?« postavili stojnice, na katerih so delili uporabne pripomočke in dijake informirali o različnih načinih pridobivanja delovnih izkušenj in oblikovanja karierne poti.

Glavno sporočilo kariernega dne je, da je študij samo pot do cilja in ne cilj sam po sebi. O tem, da je za uspeh potrebno razvijati talente, je mlade posredno nagovarjal tudi raper Zlatko v svoji skladbi, ki je v četrtek odmevala po šolskih hodnikih Srednje šole Zagorje.

ZT

Prejšnji članekNova dvorana v naselju Primskovo
Naslednji članekCeljanke boljše za gol