nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Kar 11 novo okuženih v hrastniškem Domu starejših

Včeraj, v sredo, 22. julija, so potrdili 27 novih okužb s koronavirusom, kar 11 od teh so jih odkrili v Domu starejših v Hrastniku. Na novo je okuženih 9 stanovalcev in dva zaposlena.

V sredo so opravili 935 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je bilo 27 novih primerov okužb. Umrl ni nihče, hospitaliziranih je 24 okuženih, dve okuženi osebi sta na intenzivnem zdravljenju.

Izjemno kritično je stanje v Domu starejših občanov v Hrastniku, kjer so doslej potrdili 39 primerov okužbe z novim koronavirusom. Okužilo se je 29 stanovalcev in 10 zaposlenih. V zadnjih dveh dneh je število na novo okuženih v Domu preseglo številko 10. Stanje v hrastniškem domu je kritično, saj je dom zaradi starosti težko organizirati tako, da bodo ustvarili dovolj veliko rdečo cono. Prav tako se še vedno ubadajo s kadrovsko krizo.

Iz hrastniškega doma so ta teden devet okuženih stanovalcev prepeljali v bolnišnico v Šempeter pri Novi Gorici, stanovalec s težjimi simptomi okužbe pa je na zdravljenju v mariborskem UKC. V Domu in Občini danes rešujejo trenutno situacijo. O tem, kam namestiti nove okužene, se vodstvo Doma pogovarja z Ministrstvom za zdravje. Včeraj so iz šempetrske bolnišnice sporočili, da so v njihovem negovalnem oddelku, kjer imajo za bolnike s koronavirusom 14 postelj, namestili 9 stanovalcev iz hrastniškega doma. Bolnišnica v Šempetru je edina od štirih določenih bolnišnic s strani Ministrstva za zdravje, kjer sprejemajo bolnike s koronavirusom, ki je že vzpostavila negovalni oddelek za tovrstne bolnike.

V hrastniškem Domu starejših imajo v rdeči coni prostora za deset okuženih stanovalcev. Seveda so postelje polno zasedene. V sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki iščejo rešitve, kako povečati rdečo cono in omogočiti večjemu številu stanovalcev primerno oskrbo in zaščititi ostale prebivalce doma. Vodstvo Občine Hrastnik je obljubilo pomoč pri vzpostavljanju sprememb v Domu, pri reorganizaciji dela bodo pomagali tudi hrastniški Rdeči križ in Občinski štabi Civilne zaščite.

V Hrastniku je večje žarišče okužb še na Novem Logu, kjer Občina uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovarjajo se tudi za razkuževanje drugih stavb, opremo in sredstva za razkuževanje bo zagotovila Občina.

Vodstvo Občine je vseskozi tudi v stiku z zdravstveno inšpekcijo, ki je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh bodo z inšpekcijskimi pregledi nadaljevali, preverjali bodo izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama.

Vodstvo Občine je ponovno pozvalo vse občane, da dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Občine, saj bodo leta ko lahko zajezili širjenje virusa.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor