Skalni podor pri trboveljski cementarni je marsikomu precej spremenil dnevno rutino. Prevozi v službo, daljše poti, tovorni promet čez hrib, intervencije in usklajevanje ukrepov.
Najbolj me je ganilo reševanje ponesrečenega taksista v ukleščenem avtomobilu. Pravi čudež je že to, da sta potnika, ki sta se znašla pod plazom, ostala živa. Požrtvovalno reševanje ukleščenega mladeniča iz povsem zmečkane pločevine je vredno posebne omembe. Izkazali so se gasilci, ki so mirno in strokovno rezali pločevino in skrbeli, da se je ponesrečenec ves čas zavedal, da je v dobrih rokah. Pomagali so mu tudi strokovnjaki nujne medicinske pomoči. Reševanje je oteževala voda, ki je drla iz poškodovanega mestnega vodovoda. Vendar so jo sproti črpali, imeli pa so pripravljen tudi rezervni scenarij, kako bodo ukrepali, če bi prišlo do zalivanja avtomobila. Izkazal pa se je tudi voznik, ki je mirno spremljal reševanje in s tem lajšal delo gasilcem in reševalcem. Vsem kapa dol.

V danih razmerah so se v občini dobro organizirali. To se pravzaprav pričakuje od ljudi, ki vodijo posamezne službe in od ljudi, ki vodijo občino. Vendar so vedno nianse in v tem primeru kakšnih velikih pripomb ne more biti.

V časopisu je veliko pozornosti tokrat dobila kultura. Kako tudi ne, saj je februar mesec kulture, ki jo Slovenci nosimo v srcu. Na različnih nivojih smo počastili Prešerna in ljudi, ki prešerno slavijo kulturo. Slavijo in jo delajo. Vsak dan, vsak na svojem področju in na svoj način. Tudi vsem nagrajencem v letošnjem letu v vseh treh občinah kapo dol.

Danes napovedujemo dve naši prireditvi. 29. marca bomo proglasili Zasavca leta za leto 2015. Češko, Čop, Ledinek, Roglič in Tanšek. Znani priimki, ki jih nosijo letošnji nominiranci. Tudi njim za dolgoletno delo in lanske uspehe kapo dol.

Druga prireditev, ki jo napovedujemo, pa se bo zgodila točno dva meseca kasneje – 29. maja. Prvič v Sloveniji (»a i šire u svetu« bi rekli naši nekdanji bratje) bodo maratonci tekli po rudniku. Preberite si in pot pod noge. Na trening.

Marko Planinc

Prejšnji članekV Škofljici novi točki
Naslednji članekHelikopter pomaga